Otkriveni prekršaji vezani uz zlouporabu korištenja pogonskog goriva

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/u32ach_7431.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U akciji usmjerenoj prema suzbijanju krijumčarenja naftnih derivata na carinskom području Republike Hrvatske, a slijedom provođenja redovnih mjera carinskog nadzora nad korištenjem naftnih derivata, carinski službenici otkrili su više nepravilnosti.

Tako su, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Karlovac, na Carinskoj ispostavi Maljevac, otkrili prekršaj vezan uz zlouporabu namjenske uporabe pogonskog goriva u teretnom i osobnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka.

Nakon rezultata analize uzorkovanih goriva koji su pokazali da se radi o nenamjenskoj uporabi ulja za loženje, izvršen je naknadni obračun trošarine u ukupnom iznosu od 30.800,00 kuna. Protiv prekršitelja podnijete su i prekršajne prijave za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 kuna za fizičku osobu.

Pritom napominjemo kako Carinska uprava sukladno propisanom djelokrugu rada i zakonskim ovlaštenjima, provodi kontinuirani nadzor nad korištenjem i prodajom označenih plinskih ulja.

Provođenjem redovnih i pojačanih mjera carinske provjere tijekom 2009. godine, provedeno je ukupno 85.379 provjera namjenske uporabe pogonskog goriva u prijevoznim sredstvima, radnim uređajima i strojevima na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske, od čega je u 2.684 slučaja otkrivena nepravilnost, te je temeljem toga ukupno obračunato naknadno utvrđenog duga posebnog poreza 2.475.508,64 kuna. Navedene mjere odnose se na kontrolu pogonskog goriva u prijevoznim sredstvima, radnim uređajima i strojevima.

Carinska uprava provodi i nadzore kod obveznika posebnog poreza na naftne derivate, uključujući i skladišta naftnih derivata i benzinske postaje. S toga je aspekta obavljeno 33 nadzora kod obveznika posebnog poreza na naftne derivate, što je rezultiralo naknadnim obračunom posebnog poreza na naftne derivate u iznosu od 1.004.850,75 kuna. Obavljeno je i 308 nadzora nad benzinskim pumpama i 131 nadzor nad veleprodajnim skladištima naftnih derivata. U nadzoru nad benzinskim pumpama u 60 slučaja utvrđena je nepravilnost te je pokrenut i prekršajni postupak.

Podnijete su i četiri kaznene prijave na temelju Zakona o kaznenom postupku, a zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zbog krivotvorenja službene isprave.  Radi se o krivotvorenju Evidencija o kupcima eurodizel-dizelskog goriva obojanog plavom bojom koje se vode na obrascu EKG. Naime, koristeći se evidencijama o kupcima predmetnog goriva iz prethodnih razdoblja, lažno su se  upisivali osobni podaci i brojevi Knjižica goriva za poljoprivrednike. (radi se o prekršiteljima s područja mjesne  nadležnosti Carinarnica Slavonski Brod i Ploče)

Pojačani nadzor nenamjenske uporabe energenata u vremenskom razdoblju od siječnja do kolovoza 2010. godine provodio se na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske, i to na carinskim ispostavama (robnim, graničnim), parkiralištima, mjestima zaustavljanja i prometnim pravcima, benzinskim postajama. Izuzimani su uzorci pogonskog goriva iz radnih strojeva, vozila hrvatskih registracijskih oznaka, te je kontrolirana evidencija o kupcima lož ulja EL i LS i eurodizel - dizelskog goriva obojanog plavom bojom.
                                                             
Na područjima carinarnica gdje prometuju cisterne za prijevoz goriva vršen je pojačani nadzor cisterni u smislu osiguranja istovjetnosti robe u provozu i propisanih carinskih obilježja.

U navedenom razdoblju obavljena je provjera pogonskog goriva u 35.472 spremnika. Pri tome su nepravilnosti u vezi nenamjenskog korištenja pogonskog goriva utvrđene u 872 slučaja. Obračunato je naknadno utvrđenog duga u iznosu od  8.419.338,00 kuna na ime trošarina na energente.

I u ovom se slučaju radi o redovnim aktivnostima provođenja pojačanih mjera nadzora namjenske uporabe pogonskog goriva u prijevoznim sredstvima, radnim strojevima i uređajima.

Carinska uprava provodi i nadzor nad trošarinskim obveznicima, skladištima i benzinskim postajama, kao i većih kupaca energenata.

Tako je u prvih šest mjeseci 2010. godine obavljeno 72 nadzora nad prometom energenata od čega 11 nadzora kod poreznih odnosno trošarinskih obveznika, 25 nadzora nad benzinskim postajama od strane Odsjeka za provjere te 18 od strane Odsjeka za analizu rizika, suzbijanje krijumčarenja i istrage (ukupno 43). U 8 slučajeva utvrđena je nepravilnost te je protiv počinitelja podnijeta prekršajna prijava. Obavljeno je i 26 nadzora namjenske uporabe goriva kod većih korisnika te 10 nad trošarinskim skladištima. Podnijeta je i jedna kaznena prijava zbog osnovane sumnje u krivotvorenje službenih isprava (evidencije o korisnicima plavog dizela) za količinu od preko 15.000 litara goriva čime je počinjena materijalna šteta u iznosu od 33.530,00 kuna. (na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek)

Tijekom mjeseca srpnja i kolovoza 2010. godine, u sklopu pojačanih mjera nadzora nad prometom trošarinskih proizvoda, a sukladno provedbenom Planu rada Središnjeg ureda Carinske uprave, carinski službenici proveli su nadzor nad 68 benzinskih pumpi. Do sada je utvrđena jedna nepravilnost te je izvršen naknadni obračun trošarine i PDV-a u iznosu od preko 1.600.000,00 kuna. (na području mjesne nadležnosti Carinarnice Vukovar)

Također, treba istaknuti da se jasnim i sistematičnim propisivanjem ovlasti carinskim službenicima, Carinska uprava pripremila za učinkovitije i aktivnije ispunjenje svoje uloge u cjelovitom sustavu zaštite budućeg zajedničkog carinskog teritorija, između ostaloga i kroz provođenje mjera i radnji carinskog nadzora i provjera.

Pisane vijesti