Otkriveni pokušaji nezakonitog unosa roba u carinsko područje Republike Hrvatske

Slika /arhiva/Slike/Novosti/5pxbkl_9981.jpg

Dana 05. svibnja 2011. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Otočac, na Carinskoj ispostavi Otočac carinski službenici u teretnom vozilu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin BiH otkrili su pokušaj neistinitog prijavljivanja robe. Naime, detaljnim pregledom vozila, carinski su službenici utvrdili da se u vozilu nalazi neprijavljena roba - 6 koleta elemenata metalne ograde. Na opisan način počinjen je prekršaj iz članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, a prekršitelju je izrečena novčana kazna koju je isti uplatio u cjelosti. 

Istoga dana carinski službenici CI Dubrava Križovljanska Carinarnice Varaždin, spriječili su pokušaj neprijavljivanja veće količine tehničke robe, a koja je pronađena u kombi vozilu njemačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Republike Njemačke. Zbog neprijavljivanja robe isti je temeljem članka 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona prekršajno kažnjen u iznosu od 2.500,00 kuna, a nastali carinski dug naplaćen je oduzimanjem robe u prekršajnom postupku.

Također na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Žitnjak, carinski su službenici  pokrenuli prijave o počinjenom carinskom prekršaju iz članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, protiv nositelja skladišta, odgovorne osobe te primatelja robe. Naime, isti su netočnim prijavljivanjem robe lijekova Bisopropolol tablete, u vrijednosti od 6.000,00 EUR-a, umanjili carinski dug za PDV u iznosu od 10.233,48 kuna. U drugom slučaju pokrenuta je prijava o počinjenom carinskom prekršaju iz članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, protiv fizičke osobe. Naime, vršenjem mjera carinskog nadzora, utvrđeno je da isti nije prijavio svu robu - 3 kolete dijelova rahljača, težine 2.052 kg nakon čega je utvrđen novi carinski dug u iznosu od 24.211,64 kuna.

Dana 05. svibnja 2011. godine, a u cilju suzbijanja sive ekonomije i otkrivanja nezakonitih postupanja u unutarnjem prometu visokotarifnih, trošarinskih i ostalih roba za koju postoji osnovana sumnja da se istima krše određena prava intelektualnog vlasništva, provedena je akcija kontrole 5 poslovnih prostora trgovačkih društava u Zagrebu od strane mobilne jedinice Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor Carinarnice Zagreb. Kontrolom prodaje trošarinskih proizvoda u tri slučaja, pronađeno je ukupno 6286 komada igrački, jastuka, jastučnica, naljepnica i drugih artikala, za koje vlasnici, odnosno odgovorne osobe nisu posjedovale dokumentaciju kojom bi mogli dokazati da je pronađena roba prošla redovni carinski postupak, a za istu robu postoji osnovana sumnja da se istima povrjeđuju određena prava intelektualnog vlasništva. Roba koja je predmet prekršaja privremeno je oduzeta.



Pisane vijesti