Otkrivene povrede odredbi Konvencije o privremenom uvozu vozila

Slika /arhiva/Slike/Novosti/c3pbka_8871.jpg
Dana 23. veljače 2011. godine na području mjesne nadležnosti carinarnica Dubrovnik i Krapina, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage podnijeli su dvije prijave o počinjenom prekršaju zbog povreda odredbi Konvencije o privremenom uvozu vozila uslijed upravljanja vozilima stranih registracijskih oznaka od strane državljana Republike Hrvatske.

Prilikom provođenja redovitih mjera nadzora, carinski službenici Carinarnice Dubrovnik, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage u suradnji sa djelatnicima PU Dubrovačko-neretvanske, zatekli su hrvatskog državljanina, poreznog obveznika u Republici Hrvatskoj, da upravlja s osobnim motornim vozilom, švedskih registracijskih oznaka, registriranim izvan carinskog područja Republike Hrvatske. Također, carinski službenici Carinarnice Krapina, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage zatekli su hrvatskog državljanina da upravlja s osobnim  motornim vozilom, njemačkih registracijskih oznaka, koji ne posjeduje radnu dozvolu niti vizu zemlje u kojoj je registrirano vozilo.

U oba dva slučaja protiv vozača pokrenuta je prekršajna prijava sukladno članku 241. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu.

Vozila su privremeno oduzeta do okončanja postupka, te je podnesen zahtjev za naknadu naplatu carinskog duga sukladno članku 205. Carinskog zakona.

Pisane vijesti