Otkrivene povrede odredbi konvencije o privremenom uvozu vozila i spriječen pokušaj umanjivanja carinske vrijednosti

Slika /arhiva/Slike/Novosti/elvx3b_9161.jpg
Dana 10. ožujka 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinskoj ispostavi Donji Miholjac terminali, provodeći mjere carinskog nadzora spriječen je pokušaj umanjivanja carinske vrijednosti. Naime, ovlašteni carinski službenici sukladno analizi rizika za uvoznu carinsku deklaraciju uz provjeru uplate carinskih i drugih davanja, podigli su nivo kontrole i na provjeru carinske vrijednosti robe. Prikupljanjem dodatnih podataka o stvarnoj vrijednosti prijavljene robe, poljoprivrednog kombajna, marke Deutz-Fahr, utvrđena je nova carinska vrijednost sukladno članku 37. Carinskog zakona. Pokušajem umanjivanja carinske vrijednosti bila bi uskraćena carinska davanja na ime PDV-a u iznosu od 66.571,89 kuna.

Dana 11. ožujka 2011. godine, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Zadar, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, u suradnji sa službenicima Mobilne jedinice Središnjeg ureda Carinske uprave i Mobilne jedinice Uprave za granicu MUP-a, izvršili su više kontrola osobnih vozila stranih registracijskih oznaka na području Carinarnice Zadar. Prilikom kontrole zatečeno je devet vozila stranih registracijskih oznaka u kršenju odredbi Aneksa C, Konvencije o privremenom uvozu vozila.

Također istoga dana, carinski službenici Carinarnice Dubrovnik, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom kontrole vozila na Carinskoj ispostavi Gornji Brgat, utvrdili su da osobnim vozilom registracijskih oznaka BiH, upravlja državljanin BiH, s privremenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Obzirom da isti ne ostvaruje pravo na privremeni uvoz automobila, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja po članku 241. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona, pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju.

Dana 12. ožujka 2011. godine, carinski službenici Carinarnice Krapina, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, prilikom kontrole vozila, utvrdili su u dva odvojena slučaja da osobnim i terenskim vozilom slovenskih registracijskih oznaka, upravlja državljanin Republike Hrvatske i državljanin Republike Slovenije, s stalnim boravištem u Republici Hravtskoj. Obzirom da isti ne ostvaruju pravo na privremeni uvoz automobila, zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje prekršaja po članku 241. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona, pokrenute su prijave o počinjenim prekršajima.

Također istoga dana, ovlašteni carinski službenici Carinarnice Zagreb, Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, u suradnji sa djelatnicima MUP-a, Mobilne jedinice prometne policije, prepratili su vozača, hrvatskog državljanina i vozilo američkih registracijskih oznaka kojim je isti upravljao, u krug Carinarnice Zagreb, zbog sumnje u počinjenje prekršaja po članku 241. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona, budući da isti ne ostvaruje pravo na privremeni uvoz automobila. Protiv vozača, pokrenuta je Prijava o počinjenom prekršaju.

Dana 13. ožujka 2011. godine, carinski službenici Carinarnice Split, na Carinskoj ispostavi Kamensko, utvrdili su da osobnim vozilom bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka, upravlja državljanin Republike Hravtske.  Isti je postupao stranim vozilom kao da ispunjava uvjete za privremeni uvoz, koje postupanje je protivno uvjetima za privremeni uvoz propisano odredbama Carinskog zakona i Konvencije o privremenom uvozu.

U svim slučajevima protiv vozača je pokrenuta prekršajna prijava sukladno članku 241. stavak 1. točka 11. Carinskog zakona za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 900.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 100.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi i za fizičku osobu. Vozila su privremeno oduzeta do okončanja postupka, te su podneseni zahtjevi za naknadnu naplatu carinskog duga sukladno članku 205. Carinskog zakona.



Pisane vijesti