Otkrivena nezakonita proizvodnja i prodaja energenata - dizel goriva

  • Slika /4431/glavna slika za web.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinska uprava, Središnji ured, Sektor za nadzor u suradnji sa Područnim carinskim uredom Osijek i Policijskom upravom osječko baranjskom otkrili su počinjenje više kaznenih dijela ( Utaja poreza i carine, Krivotvorenje službene ili poslovne isprave te Onečišćenje okoliša) na području Osječko- baranjske županije.

Provodeći redovne i ciljane mjere carinskog nadzora i provjera s aspekta kontrole kretanja trošarinskih proizvoda ( energenata) carinski službenici došli su do saznanja da je  više  preko nekoliko poslovnih subjekata, fiktivno, putem krivotvorene dokumentacije prikazivalo prodaju i proizvodnju energenata s ciljem izbjegavanja poreznih davanja.
Isto tako, utvrđene su sumnje da se, u za sada neutvrđenom vremenskom razdoblju, u nelegalnim postrojenjima, na području Đakovštine, nezakonito obavljala proizvodnja dizelskog goriva te protivno standardima i uvjetima obavljanja, ovako opasne radnje, za zdravlje i okoliš, ispustilo u tlo, za sada neutvrđenu količinu opasne smjese kamenog ugljena, kvarcnog pijeska i sulfatne kiseline s ostacima naftnih derivata izdvojenih prilikom filtriranja plavog dizela. Pretragom nelegalnih skladišnih i proizvodnih prostora privremeno je oduzeto ukupno, više od 130.000 litara energenata, veća količina tekućine nalik na sumpornu kiselinu, veća količina aktivnog ugljena i kvarcnog pijeska. Prostor u kojemu su se obavljale nezakonite radnje kao i sva sredstva počinjenja zapečaćeni su, a nadležna inspekcija za zaštitu okoliša poduzima potrebne mjere s aspekta daljnjeg onemogućavanja ugrožavanja okoliša i zdravlja.  
Počinjenjem ovih kaznenih djela procjenjuje se, da je nastala šteta za državni proračun, u ovome trenutku, veća od 4.600.000 kn s osnove utajenih neplaćenih davanja za trošarine i porez na dodanu vrijednost.
 
Protiv osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku.
 

Pisane vijesti