Otkriven pokušaj prodaje označenih plinskih ulja i nezakonitog unosa prepariranog primjerka vidre

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/acm5oq_7221.jpg
  • Slika
  • Slika
Carinski službenici Carinarnice Dubrovnik tijekom vikenda spriječili su pokušaj nezakonitog unosa primjerka vidre, strogo zaštićene životinjske vrste, dok su na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici otkrili pokušaj nezakonite prodaje plinskog ulja obojanog plavom bojom.

Prilikom obavljanja pojačanih mjera carinskog nadzora, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, carinski službenici su prilikom provjere namjenske uporabe pogonskog goriva u vozilima zatečenim na zaustavnim mjestima, parkiralištima i benzinskim crpkama i kontrolom kupaca plinskog ulja obojenog plavom bojom, na benzinskoj crpki zatekli hrvatskog državljanina kako toči plinsko ulje obojeno plavom bojom (plavi dizel) u plastične spremnike u prtljažnom prostoru osobnog motornog vozila.
Od navedene osobe zatraženo je da preda na uvid karticu goriva Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, što dotični nije imao već je koristio karticu druge osobe.
Protiv pravne osobe i odgovorne osobe u pravnoj osobi pokrenut će se prekršajna prijava temeljem članka 80. stavak 1. točka 52. za što je predviđena novčana kazna u iznosu od 40.000,00 kuna do 1.000.000,00 kuna za pravnu osobu, odnosno novčana kazna u iznosu od 3.000,00 kuna do 50.000,00 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi kao i fizičku osobu korisnika plinskog ulja za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi.
Carinski službenici Carinarnice Dubrovnik u provedbi redovitih mjera carinskog nadzora vozila i roba na ulazu u Republiku Hrvatsku izvršili su pregled osobnog motornog vozila, britanskih registracijskih oznaka, kojim je upravljao britanski državljanin. Prilikom pregleda vozila pronađen je preparirani primjerak vidre (lat. Lutra lutra) koji se nalazi na Dodatku I Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka (CITES Konvencija).
Za promet primjeraka vrsta spomenutih propisa i navedenih stupnjeva zaštite potrebno je izvozno odobrenje zemlje izvodnice samog primjerka, kao i uvozno odobrenje zemlje u koju se primjerak unosi. Kako vozač, britanski državljanin nije posjedovao potrebna odobrenja za prekogranični promet navedene zaštićene vrste, proveden je prekršajni postupak sukladno članku 240. stavak. 1. točka 3. Carinskog zakona te je počinitelju izrečena novčana kazna u iznosu od 4.000,00 kuna i mjera oduzimanja robe.



Pisane vijesti