Otkriven pokušaj nezakonitog prijenosa novčanih sredstava

Slika /arhiva/Slike/Novosti/kpuvqu_7351.jpg
Na Carinskoj ispostavi Bregana Carinarnice Zagreb, carinski su službenici pronašli poveću količinu neprijavljenih novčanih sredstava, ukupnog iznosa od 72.500,00 €.

Pri provedbi pojačanih mjera carinskog nadzora, dana 13. rujna 2010. godine, carinski službenici CI Bregane Carinarnica Zagreb prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, izvršili su pregled osobnog motornog vozila njemačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin u svojstvu vozača.
Na upit carinskog službenika vozaču ima li što za prijaviti carinskoj kontroli, te slijedom njegovog niječnog odgovora pristupilo se pregledu spomenutog motornog vozila, putne prtljage i osobe. Istom prilikom pronađena je navedena količina od 72.500,00 €, koja se nalazila u novčaniku vozača, a koja nije prijavljena carinskoj kontroli.
Sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma propisano je da su rezidenti i nerezidenti dužni prijaviti iznos od 10.000,00 € ili više prilikom prelaska državne granice.
U konkretnom slučaju otkrivenog pokušaja nezakonitog prijenosa gotovine preko državne granice, u skladu s nacionalnim propisima sporna je gotovina privremeno oduzeta i uplaćena na posebne račune Financijskog inspektorata Republike Hrvatske, u čijoj je nadležnosti vođenje prekršajnog postupka, kao i konačna odluka o oduzimanju novčanih sredstava.



Pisane vijesti