Otkriven pokušaj neprijavljivanja 19 primjeraka ptica češljugar (lat. carduelis carduelis) na CI Karasovići

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/nyykgw_4121.jpg
  • Slika

OTKRIVEN POKUŠAJ NEPRIJAVLJIVANJA 19 PRIMJERAKA PTICA ČEŠLJUGAR (lat. Carduelis carduelis) NA CI KARASOVIĆI
                         
Dana 01. rujna 2009. godine u sklopu provedbe redovnih mjera carinskog nadzora, na CI Karasovići Carinarnica Dubrovnik, carinski službenici izvršili su kontrolu osobnog vozila talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao albanski državljanin.

Po dolasku navedenog vozila na ulazni koloni trak u Republiku Hrvatsku, carinski službenici nakon upita vozaču ima li što za prijaviti carinskoj kontroli, pristupaju pregledu i pretrazi vozila.

Pretragom je pronađena tamna PVC vreća u prtljažnom dijelu osobnog vozila, u kojoj se nalazila krletka za ptice s ukupno 19 neprijavljenih primjerka živih ptica Češljugar (lat. Carduelis carduelis). Primjerci Češljugara su na popisu strogo zaštićenih zavičajnih (autohtonih) svojti Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama (NN 72/09) i provoz takvih primjeraka kroz carinsko područje Republike Hrvatske moguć je samo uz odgovarajuće dopuštenje države izvoza primjeraka.

Kako navedena osoba nije posjedovala potrebnu dozvolu za primjerke ptica, počinjen je prekršaj sukladno čl. 240. st. 1. točka 3. Carinskog zakona, a temeljem čl. 245. st. 1. istog zakona su oduzete i protiv odgovorne osobe pokrenut je prekršajni postupak, u kojem je donesena prekršajna kazna u iznosu od 7.000,00 kuna plus troškovi postupka od 200,00 kuna.



Pisane vijesti