Održan sastanak direktora carinskih službi zemalja kvadrilaterale zagreb 1. rujna 2009. godine

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/nyykgw_4111.jpg
  • Slika

ODRŽAN SASTANAK DIREKTORA CARINSKIH SLUŽBI ZEMALJA KVADRILATERALE ZAGREB 1. RUJNA 2009. GODINE

U hotelu Westin u Zagrebu je 1. rujna 2009. godine održan sastanak direktora carinskih službi zemalja Kvadrilaterale. Kvadrilaterala je regionalna inicijativa koja okuplja Republiku Hrvatsku, Republiku Mađarsku, Republiku Sloveniju i Talijansku Republiku i kojoj je cilj suradnja država članica u koordinaciji zajedničkih  interesa u pitanjima vezanim uz Europsku uniju, NATO kao i suradnja na različitim programskim područjima, između ostalih i koordinacija rada carinskih uprava. Republika Hrvatska je članica ove inicijative od 2000. godine.

Na sastanku su ispred Republike Hrvatske prisustvovali državni tajnik, ravnatelj Carinske uprave gosp. Mladen Barišić i pomoćnica ravnatelja gđa. Vesna Kadić, ispred Republike Mađarske generalni direktor Carinske i financijske garde gosp. János Nagy, ispred Republike Slovenije generalni direktor Carinske uprave Republike Slovenije gosp. Rajko Skubic i ispred Talijanske Republike direktor Regionalnog centra Veneto Talijanske Carinske agencije gosp. Paolo Di Roma.

Teme ovogodišnjeg sastanka bile su uspostava interkonektivnosti s carinskim informacijskim sustavima EU s naglaskom na implementaciju Elektronske carine, uspostava administrativnih kapaciteta za provedbu pravne stečevine EU u području trošarina s osvrtom na uspostavu trošarinskog ureda za vezu (ELO) i sustava kontrole nadzora nad kretanjem trošarinske robe (EMCS) te prekogranična suradnja u borbi protiv krijumčarenja.

Predstavnici svih carinskih službi sudionika ovogodišnjeg sastanka naglasili su značaj i korisnost ovakvih susreta koji doprinose razmjeni iskustva, ali i boljoj uzajamnoj suradnji s ciljem učinkovitijeg djelovanja prema izazovima stalnih promjena gospodarskog okruženja, suzbijanja prekograničnog kriminala i kršenja carinskih propisa, a sve u smjeru stvaranja prave ravnoteže između sigurnosti građana i olakšavanja trgovine kao potpore tržišnom gospodarstvu u regiji i šire.



Pisane vijesti