Održano svečano zatvaranje CARDS 2004 - ITMS twinning projekta „Modernizacija carinske uprave s ciljem pripreme integriranog sustava za upravljanje tarifom“

  

       U velikoj dvorani Ministarstva financija održano je svečano zatvaranje projekta „Modernizacija carinske uprave s ciljem pripreme integriranog sustava za upravljanje tarifom“ - twinning. Projekt je financirala Europska unija u okviru CARDS 2004 programa s 1.350.000 eura, a provodio se u Carinskoj upravi u suradnji s twinning partnerom Ministarstvom financija Republike Austrije. Ovaj je projekt bio najveći i najduži od svih carinskih projekata financiranih iz CARDS sredstava, trajao je pune dvije godine s ukupno 86 radnih tjedana za članove projektnog tima.

       Glavni ciljevi projekta bili su usmjereni prema jačanje upravnih kapaciteta u područjima vezanim uz Zajedničku carinsku tarifu Europske unije i priprema za razvoj integriranog sustava za upravljanje tarifom (ITMS).

       S poslovne strane, projektni je tim u dvije godine stekao sveobuhvatno znanje u dijelu pravne stečevine Zajednice koji je sadržan u Integriranoj tarifi Zajednice, poznatoj pod nazivom TARIC (akronim od francuskog naziva „TARif Intégré de la Communauté“).

       Kompleksnost zadatka se može ilustrirati činjenicom da će se ulaskom RH u Europsku uniju, na tarifnom području gotovo sve promijeniti, obzirom da prethodno usklađivanje tarifnih mjera nije moguće. S danom ulaska, Republika Hrvatska će početi provoditi sve mjere koje Zajednica, sukladno pravnoj stečevini, provodi u trgovini s trećim zemljama, na primjer: stope carine, preferencijalne ugovore, izuzeća, kvote, plafone, mjere vezane uz provedbu zajedničke poljoprivredne politike, mjere vezane uz provedbu zajedničke trgovinske politike, zabrane i ograničenja u prometu robom, prikupljanje statističkih podataka i drugo.

       S IT strane, projektni tim je izvršio potrebne pripreme kako bi se moglo krenuti u razvoj potrebnih IT sustava radi uspostave interkonektivnosti i interoperabilnosti hrvatskog carinskog IT sustava s carinskim sustavima Europske unije i njenih zemalja članica. U tom cilju će se na CARDS 2004 - ITMS projekt nastaviti aktivnosti kroz projekte u okviru PHARE 2005 i PHARE 2006 programa, u okviru kojih će se prvenstveno financirati i realizirati programska rješenja.

       Projekt je od strane svih učesnika svečanog zatvaranja ocijenjen izuzetno uspješnim jer je ispunio sve zadane ciljeve naglašavajući pritom važnost provedbe ovog projekta i „follow up“ projekata u okviru PHARE 2005 i PHARE 2006 programa, kao jednog od mjerila za zatvaranje pregovora za 29 poglavlje - Carinska unija. 

 

 
 

 

 



Pisane vijesti