Od 1. rujna 2014. obvezno elektroničko podnošenje trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza

Obavještavamo gospodarstvenike da su 1. rujna 2014. godine stupile na snagu odredbe Pravilnika o podnošenju trošarinskih obrazaca i obrazaca posebnih poreza uporabom sustava elektroničke razmjene podataka („Narodne novine“, br. 11/2014) iz kojih proizlazi da su trošarinski obveznici kao i obveznici plaćanja posebnog poreza gotovo sve obrasce iz područja trošarina i posebnih poreza dužni podnositi isključivo elektroničkim putem.

Ovim putem želimo naglasiti da se obveza podnošenja obrazaca elektroničkim putem odnosi na one obveze koje nastaju nakon 01. rujna 2014. godine, odnosno trošarinski obrasci kao ni obrasci posebnih poreza za mjesec kolovoz ne podnose se elektroničkim putem aplikacije e-Trošarine već u papirnatom obliku nadležnom carinskom uredu.

Također, želimo napomenuti da je za pristup aplikaciji e-Trošarine, odnosno prijavu u G2B servis Carinske uprave kao preduvjet za elektroničko podnošenje obrazaca, potrebno posjedovati isključivo poslovni digitalni certifikat (pristupni i potpisni – izdaje FINA), odnosno nikako osobni digitalni certifikat.

Vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava mogu zatražiti izdavanje poslovnog digitalnog  certifikata u poslovnicama FINA-e ukoliko su obveznici poreza na dohodak. Prethodno spomenute osobe koje nisu obveznici poreza na dohodak nisu u mogućnosti ishoditi poslovno certifikat, stoga istima predlažemo da opunomoće drugu osobu (knjigovodstveni servis i sl.), da u njihovo ime i za njihov račun podnosi obrasce kako bi izvršili svoju zakonsku obvezu.

Omogućeno je podnošenje obrazaca od strane opunomoćenika, a u ime trošarinskog obveznika, odnosno obveznika posebnog poreza. Informacije o sustavu opunomoćenika dostupne su na službenim stranicama Carinske uprave u dokumentu pod naslovom Zastupanje trošarinskih i poreznih obveznika koji je objavljen pod linkom http://www.carina.hr/Carina/eTrosarine.aspx.

Ovim putem pozivamo sve trošarinske obveznike, kao i obveznike posebnih poreza te njihove opunomoćenike koji još uvijek nisu izvršili registraciju poslovnih subjekata u G2B servis Carinske uprave da isto učine u što kraćem roku.

Predmetnu registraciju moguće je izvršiti putem Internet obrasca prijave pod nazivom „Prijava gospodarskog subjekta i administratora za korištenje usluga e-Carine – Obrazac prijave“, kojem se pristupa putem linka na službenim stranicama Carinske uprave, http://www.carina.hr/e_carina/G2B.aspx

Ovim putem također želimo napomenuti da gospodarstvenici koji već koriste neku od aplikacija poslovnog sustava e-Carine, odnosno komuniciraju s Carinskom upravom putem G2B servisa, ne pristupaju ponovnoj registraciji već su dužni izvršiti administraciju korisnika usluga e-Carine putem istoimenog linka na službenim stranicama Carinske uprave, http://www.carina.hr/e_carina/G2B.aspx, i to na način da dodaju (označe kvačicom) poslovni sustav „e-Trošarine“.

 

MINISTARSTVO FINANCIJA

CARINSKA UPRAVA



Pisane vijesti