Obuka za pregled i pretragu hibridnih i električnih vozila

  • Slika /9989/Glavna slika 1 .jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kako bi prateći moderne tehnologije, bili „ukorak“ s potencijalnim modalitetima krijumčarenja u hibridnim i električnim vozilima, u Carinskom centru za izobrazbu u Zagrebu kao i kod ovlaštenih auto-tvrtki i servisa, od 30. studenog do 2. prosinca 2021. provedena je obuka carinskih i policijskih službenika koja je ujedno i nastavak osnovnog modula obuke za stjecanje dodatnih znanja i vještina pri pregledu i pretrazi vozila.
 


Tim trenera za provedbu ove obuke Carinske uprave, u suradnji s trenerima Ravnateljstva policije, MUP-a  i Inspekcije cestovnog prometa, MPPIV (ukupno 10 trenera), te tvrtkama odnosno auto-servisima koji su ovlašteni za električna i hibridna vozila, što je uključilo i tegljače/kamione, kombije i autobuse, proveo je trodnevnu obuku za 24 polaznika – carinska i policijska službenika.
 
Praktični dio obuke provodio se na modelima najsuvremenijih i najnovijih prijevoznih sredstava, među kojima i na modelima jedinog proizvođača električnih vozila u RH – Bugatti Rimac automobila. 
 
Kako se trend proizvodnje i korištenja električnih i hibridnih vozila povećava, uočen je pojačan trend korištenja ovih modela vozila i tvorničkih karakteristika ovih vozila za prekogranično krijumčarenje nezakonitih, zabranjenih ili ograničenih roba, te je u tu svrhu dogovorena i ovakva obuka gdje su ovlašteni serviseri skrenuli pažnju na specifičnost takvih vozila, uzimajući u obzir ne samo mogućnost skrivanja robe u pojedinim dijelovima vozila, već i sigurnost o kojoj treba vodit računa pri pregledu i pretrazi.
 
Ovlaštenim tvrtkama koje su sudjelovale u ovoj obuci uručene su i zahvalnice za pružanje pomoći i suradnje u provedbi ove specifične, ali i zanimljive obuke.
 

Pisane vijesti