Objavljena Uredba o izmjenama i dopunama Uredbe o provedbi carinskih mjera u vezi s robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje određena prava intelektualnog vlasništva

Dana 2. kolovoza 2007. godine Vlada Republike Hrvatske je na temelju članka 70. stavka 3. Carinskog zakona („NN“, br. 78/1999 do 138/06) donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o provedbi carinskih mjera u vezi s robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje određena prava intelektualnog vlasništva,

 

Donošenjem Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o provedbi carinskih mjera u vezi s robom za koju postoji sumnja da povrjeđuje određena prava intelektualnog vlasništva, koja objavljena je u Narodnim novinama br. 82/2007 dana 8. kolovoza 2007. godine kada je i stupila na snagu, nastavljen je proces usklađivanja cjelokupnog hrvatskog carinskog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije.

 

Izmjene i dopune Uredbe odnose se na dva vrlo bitna područja, odnosno instituta u provedbi carinskih mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, i to:

 

- na područje iznimki od primjene carinskih mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, što u svome bitnome sadržaju podrazumijeva drugačiji režim primjene carinskih mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva na robu u poštanskom prometu, te

 

- na institut takozvanog pojednostavljenog postupka uništenja robe kojom se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva.

 

Usvojenim izmjenama i dopunama tako se omogućuje da se carinske mjere za zaštitu prava intelektualnog vlasništva mogu u cijelosti primjenjivati na sve poštanske pošiljke neovisno o vrijednosti i količini robe, što je osobito bitno obzirom na raširenu praksu narudžbi sumnjivih proizvoda putem interneta, te njihovog slanja poštanskim pošiljkama.

 

Također omogućuje se provedba tzv. pojednostavljenog postupka uništenja robe kojom se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva. Navedeni institut, u najkraćim crtama, pruža nositelju prava mogućnost podnošenja zahtjeva za uništenje privremeno zadržane robe pod carinskim nadzorom, bez obaveze da se prethodno utvrdi je li pravo intelektualnog vlasništva povrijeđeno po važećim propisima, te čak i bez prethodne suglasnost deklaranta, posjednika ili vlasnika takve krivotvorene robe.

 

Važnost navedenog osobito dolazi do izražaja kada je krivotvorena roba otkrivena i zadržana u provoznom postupku kada stvarno nije moguće identificirati strane pošiljatelje ili primatelje robe niti doći u kontakt s njima pa je stoga osobito važno omogućiti nositeljima prava da na što jednostavniji način ostvare zaštitu svojih prava kroz zahtijevanje provedbe pojednostavljenog postupka uništenja robe.



Pisane vijesti