Objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama

Primjenom novog Carinskog zakonika Unije od 1. svibnja 2016. godine donesene su izmjene i dopune Pravilinika o trošarinama.

U „Narodnim novinama“ broj 45 od 13. svibnja 2016. objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama, koji stupa na snagu 21. svibnja 2016. godine.
 
Izmjene i dopune Pravilnika o trošarinama donesene su prvenstveno iz razloga što je od 1. svibnja 2016. godine u primjeni novi Carinski zakonik Unije - Uredba (EU) br. 952/2013 Europskog parlamenta i Vijeća o Carinskom zakoniku Unije, kojim se kao instrument osiguranja carinskog duga propisuje novi obrazac bankovne garancije (zajedničko jamstvo) kako je propisan Prilogom 32-03 Provedbene Uredbe Komisije (EU) 2015/2447 od 24. studenoga 2015. o utvrđivanju detaljnih pravila za provedbu određenih odredbi naprijed navedene Uredbe (EU) br. 952/2013.
 
Obzirom da je trošarinskim propisima određeno da se za trošarinski dug te carinski dug i druga uvozna javna davanja na duhanske prerađevine kao instrument osiguranja podnosi jedna bankovna garancija, bilo je potrebno obrazac bankovne garancije koji je prilog Pravilnika o trošarinama, uskladiti s novim propisanim izgledom obrasca bankovne garancije.
 
Također se, u skladu s europskom praksom, propisuje mogućnost prihvaćanja garancije, odnosno pisanog jamstva koje izdaje osiguravajuće društvo u Republici Hrvatskoj kao instrumenta osiguranja plaćanja trošarine.
 
Uz navedeno, dopunjene su odredbe vezane uz podnošenje izjave koju daje ovlašteni držatelj trošarinskog skladišta – proizvođač piva koji posluje u statusu male nezavisne pivovare i koja prati kretanje piva na teritoriju Republike Hrvatske i kod otpreme u drugu državu članicu EU, te je izvršeno nomotehničko usklađivanje pojedinih odredbi.

Novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o trošarinama možete pronaći na slijedećem linku.
 

Pisane vijesti