Obilježena 20-godišnjica od proglašenja Svetog Mateja zaštitnikom carinskih službenika

Održana je svečanost Carinske uprave povodom 20-godišnjice od proglašenja Svetog Mateja zaštitnikom carinskih službenika 

U prostoru Carinskog centra za obuku u Zagrebu održana svečanost Carinske uprave na kojoj su ministar financija Boris Lalovac i pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar dodijelili prigodne zahvalnice 51 carinskom službeniku za ostvarenje natprosječnih rezultata rada u obavljanju službene dužnosti, otkrivanju prekršaja i kaznenih djela te koji su svojim zalaganjem dali izniman doprinos u uspješnom provođenju značajnih projekata. Za 8 preminulih carinskih službenika zahvalnice su dodijeljene posmrtno.

Da bi ostvarila svoju ulogu u prikupljanju prihoda, Carinska uprava provela je informatizaciju svih poslovnih carinskih i trošarinskih postupaka (uvedeno je potpuno bespapirnato poslovanje, e- Carina i e-Trošarina koncept poslovanja) te je i na taj način osim osiguranja pozitivne prihodovne strane, svojim poslovanjem pridonijela i podizanju razine konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i uspješnijem sudjelovanju hrvatskih poduzetnika na svjetskom tržištu.

Tako je u prvoj polovici 2015. godine Carinska uprava ostvarila prihod od ukupno 9.5 milijardi kuna što čini oko 20 % udjela u ukupnim prihodima Državnog proračuna Republike Hrvatske. Najveće iznose prihoda u prvoj polovici 2015., čine prihodi od naplate trošarina i posebnih poreza  u iznosu od  6 milijardi kn. U prvoj polovici 2015. godine Carinska uprava provela je više od 6.800 nadzora, izdala 3.800 prekršajnih naloga, podnijela ukupno 23 kaznene prijave, te naplatila više od 10.5 milijuna kazni. Carinska uprava je besplatno dodijelila više od 10 tona različitih prehrambenih proizvoda (voće, povrće i drugi prehrambeni proizvodi) 73.000 komada razne odjeće i obuće, 13.000 komada raznih stvari kućanstva i opće uporabe (posuđe, namještaj, higijenske potrepštine, itd).

Osim rezultata rada, povijest nastanka carina i razvoja carinske službe Republike Hrvatske prezentirani su od strane Nenada Grgurice, ovlaštenog carinskog službenika iz PCU Split, koji se u svoje slobodno vrijeme bavi proučavanjem povijesne građe s carinskom tematikom i koji je autor knjige “Kroz 4700 godina carine”. Carinska uprava je na svečanosti istaknula i modernu tehničku opremu kojom se u svakodnevnom radu koriste Mobilne jedinice ( RTG uređaji, službena vozila za zaustavljanje, kombi uredi, različita ručna oprema, službene pse za detekciju i primjenu ovlasti uporabe sredstava prisle),  a koju su prezentirali na pokaznoj vježbi ovlašteni carinski službenici Mobilnih jedinica uz predstavljanja i nove odore. Naime, carinska služba je u 2015. godini, osim dobrih rezultata rada, a nakon 20 godina, prepoznatljivu sinje plavu odoru zamijenila sivom antracit odorom koja je u potpunosti  funkcionalno, stilski, ergonomski i vrstom prilagođena za rad u različitim vremenskim i okolišnim uvjetima u kojima svakodnevno funkcioniraju carinski službenici.

Ministarstvo financija Carinska uprava



Pisane vijesti | Obavijesti