Obavijest vezana za uvoz drva i drvnih proizvoda u EU iz Indonezije temeljem FLEGT sustava za izdavanje dozvola

Od 15. studenoga 2016. godine u primjeni je Dobrovoljni sporazum o partnerstvu (DSPs) između Europske unije i Republike Indonezije o provedbi zakonodavstva o upravljanju i trgovini u području šuma pri uvozu drva i drvnih proizvoda u EU sukladno Uredbi Vijeća (EZ) br. 2173/2005 o uspostavljanju FLEGT sustava za izdavanje dozvola za uvoz drvne sirovine u Europsku zajednicu, Odluci Vijeća 2014/284/EU i Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2016/1387 o izmjeni priloga I. i III. Uredbe Vijeća (EZ) br. 2173/2005.

Uvoz proizvoda od drva i drvne sirovine iz Republike Indonezije u EU navedene u Prilogu II i III Uredbe Vijeća (EZ) br. 2173/2005 i Delegirane uredbe Komisije (EU) 2016/1387 podliježe FLEGT sustavu za izdavanje dozvola. U Prilogu III. Delegirane Uredbe (EU) 2016/1387 (SL L 223, 18.8.2016. godine) naveden je popis drvnih proizvoda i proizvoda od drva na koje se primjenjuje FLEGT sustav za izdavanje dozvola vezan uz partnersku zemlju Republiku Indoneziju. U popisu drvnih proizvoda navedeni su tarifni brojevi i podbrojevi Harmoniziranog sustava (HS) (četiri odnosno šest znamenaka) kao i Ex. tarifni brojevi i podbrojevi HS-a.

Informacije vezane o uvođenju nove EU mjere u TARIC aplikaciji, odnosno kontroli uvoza drva i proizvoda od drva koji podliježu FLEGT sustavu za izdavanje dozvola kao i način deklariranja u polju 44/2 UCD - a certifikata vezanih uz kontrolu u FLEGT sustavu dostupne su na internetskoj stranici Carinske uprave na adresi https://carina.gov.hr/vijesti/obavijest-o-uvodjenju-nove-eu-mjere-u-taric-kontrola-uvoza-drva-i-proizvoda-od-drva-koji-podlijezu-flegt-sustavu-za-izdavanje-dozvola/4523

FLEGT dozvola može biti u papirnatom ili elektroničkom obliku. Papirni oblik dozvole odgovara formatu u Prilogu Uredbe (EU) br. 1024/2008 dok je elektronička dozvola digitalnog oblika upisana u EU FLEGT sustav i sadrži sve primjenjive podatke određene rubrikama kako se utvrđuju u Prilogu Uredba (EU) br. 1024/2008.

Počevši od 15. studenoga 2016. godine uvoznik je dužan pri puštanju u slobodni promet drva i proizvoda dobivenih od drvne sirovine iz Republike Indonezije predočiti FLEGT dozvolu u papirnatom obliku i upisati ju u elektroničkom obliku u EU FLEGT sustav dozvola.

U skladu s Zakonom o provedbi uredbi Europske unije u vezi s trgovinom ilegalno posječenim drvom i proizvodima od takvog drva („Narodne novine“ br. 54/13) u Republici Hrvatskoj Ministarstvo poljoprivrede Uprava za drvnu industriju nadležno je za poslove šumarstva i drvne industrije.

Dozvola FLEGT mora se predočiti nadležnom tijelu u istoj državi članici u kojoj će se podnijeti i carinska deklaracija za puštanje u slobodan promet. Dozvola FLEGT može se predočiti unaprijed, ali ne kasnije od trenutka kada se predaje carinska deklaracija.

Na internetskoj stranici Ministarstva poljoprivrede Uprave za drvnu industriju http://www.mps.hr/default.aspx?id=8453 pod nazivom „FLEGT dozvole–Republika Indonezija“ nalaze se korisne informacije vezane uz uvoz drva i drvenih proizvoda u EU iz Indonezije, a u dokumentu „Često postavljana pitanja vezana uz dostavljanje FLEGT dozvole na provjeru pomoću sustava FLEGITTRACES“ opisan je način na koji će uvoznici pristupiti EU FLEGT sustavu dozvola, kako će ih upisati u elektroničkom obliku i poslati na provjeru nadležnom tijelu.



Pisane vijesti