Obavijest uvoznicima u pogledu obveze izvještavanja o uvozu robe iz CBAM Uredbe

Slika /slike/Slike za objave za web/ChPP-web.jpg

Od 1. 10. 2023. nastupa obveza izvještavanja putem CBAM prijelaznog registra o uvozu robe iza sektora željeza i čelika, aluminija, cementa, gnojiva, električne energije i vodika.

Sukladno članku 33. stavku 1. Uredbe (EU) 2023/956 o uspostavi mehanizma za ugljičnu prilagodbu na granicama (CBAM Uredba), Carinska uprava će putem poruke IE429 obavještavati o navedenim obavezama. Carinski zastupnici dužni su o istome obavijestiti uvoznike robe iz CBAM Uredbe.
 
Shema obavijesti u IE429 poruci: 
</ns2:ControlResult
  <ns2:ControlResults> 
    <SequenceNumber>1</SequenceNumber> 
    <ControlResultCode>00</ControlResultCode> 
    <ResultsOfControl> 
      <SequenceNumber>1</SequenceNumber> 
      <RiskAreaCode>0</RiskAreaCode> 
      <ControlType>0</ControlType> 
      <ControlDate>2023-09-28</ControlDate> 
      <Remarks>Od 1. listopada 2023. do 31. siječnja 2026. obvezni ste podnositi izvještaje putem CBAM registra o uvozu robe iz sektora željeza i čelika, aluminija, cementa, gnojiva, električne energije i vodika.</Remarks> 
    </ResultsOfControl> 
  </ns2:ControlResults> 
</ns2:CC429H15A> 
 
 
Također, Europska komisija je, sukladno CBAM Uredbi u TARIC aplikaciji integrirala novu vrstu mjere 775 – Mehanizam za ugljičnu prilagodnu na granicama.

Nova vrsta mjere 775 – Mehanizam za ugljičnu prilagodnu na granicama integrirana je za prijelazno razdoblje od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2025. godine na tarifne oznake iz Priloga I. navedene Uredbe i na zemljopisno područje 1008-Sve treće zemlje (s izuzetim zemljama navedenim u Prilogu III.).  
 
Tijekom prijelaznog razdoblja propisana je obveza podnošenja „CBAM izvješća“ Komisiji, što je pojašnjeno u fusnoti TM967 koja je pridružena mjerama, sljedećeg sadržaja:

Uredba (EU) 2023/956 - Članak 35. - Obveza izvješćivanja:

1. Svaki uvoznik ili, u situacijama obuhvaćenima člankom 32, neizravni carinski zastupnik koji je uvezao robu tijekom određenog tromjesečja kalendarske godine za to tromjesečje podnosi Komisiji izvješće („CBAM izvješće”) koje sadržava informacije o robi uvezenoj tijekom tog tromjesečja, i to najkasnije mjesec dana nakon kraja tog tromjesečja.
2. CBAM izvješće sadržava sljedeće informacije:
(a) ukupnu količinu svake vrste robe za svako postrojenje koje proizvodi robu u zemlji podrijetla, izraženo u megavatsatima za električnu energiju i u tonama za drugu robu;
(b) stvarne ukupne ugrađene emisije, izražene u tonama emisija CO2e po megavatsatu električne energije ili za drugu robu u tonama emisija CO2e po toni svake vrste robe, izračunane u skladu s metodom utvrđenom u Prilogu IV.;
(c) ukupne neizravne emisije izračunane u skladu s provedbenim aktom iz stavka 7.;
(d) cijenu ugljika koja se plaća u zemlji podrijetla za emisije ugrađene u uvezenu robu, uzimajući u obzir sve rabate ili druge dostupne oblike naknade.
Uredba (EU) 2023/956 - Članak 2.4 - Područje primjene:


Ova se Uredba ne primjenjuje na robu podrijetlom iz trećih zemalja i područja navedenih u točki 1. Priloga III.
https://cbam.ec.europa.eu/declarant

 
 


Pisane vijesti