Obavijest o uvođenju novih hr mjera u taric: cwu - ograničenja uvoza – konvencija o kemijskom oružju (cwc) cwi – ograničenja izvoza – konvencija o kemijskom oružju (cwc)

Sukladno Zakonu o gospodarenju kemikalijama sadržanim u konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju (NN RH 127/13) integrirane su u TARIC aplikaciju mjere ograničenja uvoza i izvoza robe koja je sadržana u Konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju (CWC).

Za potrebe primjene navedenih mjera uvodi se korištenje nacionalnih certifikata sljedećih oznaka:

  • 1100 - Dozvola za uvoz prema Zakonu o gospodarenju kemikalijama sadržanim u CWC
  • 2100 – Dozvola za izvoz prema Zakonu o gospodarenju kemikalijama sadržanim u CWC
  • 9100 - Deklarirana roba nije predmet ograničenja vezanog uz Zakon o gospodarenju kemikalijama sadržanim u CWC.

Sukladno navedenim mjerama i certifikatima za robu koja je sadržana u Konvenciji o zabrani razvijanja, proizvodnje, gomilanja i korištenja kemijskog oružja i o njegovu uništenju potrebno je ishodovati uvoznu, odnosno izvoznu dozvolu Ministarstva gospodarstva.

Ukoliko je za određenu TARIC oznaku uvedena mjera CWU ili CWI, a roba, koja se razvrstava u istu,  ne nalazi se na predmetnom popisu, potrebno je deklarirati certifikat 9100.

Pojašnjenje primjene navedenih mjera nalazi se u fusnotama koje su pridružene mjerama, a  popis robe na koju se predmetne mjere odnose, nalazi se pridružen uz fusnote u TARIC aplikaciji.



Pisane vijesti