Obavijest o uvođenju nove HR mjere u TARIC

Slika /slike/Vijesti/2016/4462/Slika - ostale informacije.jpg

U nastavku teksta možete pročitati informacije vezane uz zdravstveni nadzor granične sanitarne inspekcije (SAN), predmeti opće uporabe.

Sukladno Zakonu o predmetima opće uporabe („Narodne novine“, br. 39/13 i 47/14) i Zakonu o materijalima i predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom („Narodne novine“ br. 28/13 i 41/14) uvoz predmeta opće uporabe uvjetovan je provođenjem zdravstveno-sanitarnog nadzora prije postupka puštanja robe u slobodni promet. Navedenim propisima definirane su obveze i način postupanja prilikom uvoza predmeta opće uporabe. Kako bi se osiguralo provođenje ovog Zakona, pristupilo se integraciji nove HR mjere u TARIC - „Zdravstveni nadzor granične sanitarne inspekcije“ (SAN), koja u uvjetima sadrži certifikate koje je potrebno ishoditi, odnosno deklarirati.

Riječ je o prvoj fazi integracije navedene mjere kojom je obuhvaćen pretežiti dio predmeta opće uporabe, a koja je integrirana u TARIC aplikaciji i u primjeni je od 27. listopada 2016. godine. Navedenom mjerom ograničava se uvoz predmeta opće uporabe na način da je za istu potrebno priložiti, odnosno deklarirati u polju 44/2 deklaracije jedan od sljedećih certifikata:
 
  • certifikat 3300 – Rješenje graničnog sanitarnog inspektora kojim se odobrava uvoz predmeta opće uporabe,
  • certifikat 3301 – Suglasnost graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju robe inspekcijskom nadzoru,
  • certifikat 9300 – Deklarirana roba nije predmet nadzora u smislu Zakona o predmetima opće uporabe,
  • certifikat 9301 – Deklarirana roba otpremljena je iz država članica Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Island i Lihtenštajn) ili Turske.

Navedeno deklariranje obvezatno je prilikom puštanja robe u slobodni promet u postupak 40, 42 i 6110. U protivnom, uvozna carinska deklaracija će biti odbijena s porukom da uvoz nije dozvoljen. Pojašnjenje primjene mjera zdravstvenog nadzora granične sanitarne inspekcije nalazi se u fusnotama 21300 i 21301k koje su pridružene mjeri. Posebno se skreće pozornost da se od dana početka primjene mjere SAN (Zdravstveni nadzor granične sanitarne inspekcije) prilikom podnošenja deklaracije za uvoz predmeta opće uporabe više ne deklarira EU certifikat oznake C657 (Sanitarni certifikat). Također se želi napomenuti da popis tarifnih oznaka na kojima je integrirana predmetna mjera nije konačan što znači da gore navedene certifikate treba priložiti, odnosno deklarirati i kod uvoza robe opće uporabe za koju trenutno nije integrirana navedena mjera (dakle, unatoč tome što predmetni certifikat kroz TARIC ne predstavlja uvjet uvoza).
 

Pisane vijesti