Obavijest o novim verzijama EMCS priručnika za korisnike

Na internetskim stranicama Carinske uprave pod cjelinom e-Carina, EMCS, u mapi Upute i dodatne informacije za korisnike objavljene su nove verzije EMCS priručnika za korisnike:

  • EMCS priručnik za korisnike – nacionalna primjena v1.4 

  • EMCS priručnik za korisnike – EU primjena v1.4

Nove verzije priručnika usklađene su s izmjenama nove faze EMCS sustava – EMCS faze 3.3 (u punoj primjeni u svim državama članicama Europske unije od 15. veljače 2018. godine) u segmentu izmjena koje su relevantne za gospodarske subjekte – trošarinske obveznike.
 
Navedene izmjene i nadopune propisane su Provedbenom uredbom Komisije (EU) 2018/503 od 7. ožujka 2018. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 684/2009 u pogledu podataka koje je potrebno podnijeti u okviru računalne obrade postupka za kretanje trošarinskih proizvoda u sustavu odgode plaćanja trošarine (SL L 86, 28.3.2018., str. 1.-31.) i odnose se poglavito na neke podatkovne elemente poslovnog procesa podnošenja nacrta e-TD-a i promjene odredišta, i to:
 

  • izmjenu strukture i sadržaja elektroničke poruke 'Nacrt e-TD-a' (Prilog I. Uredbe (EZ) br. 684/2009, Tablica 1.) u odnosu na: ograničenje trajanja kretanja ovisno o načinu prijevoza (procijenjeno trajanje kretanja koje pošiljatelj navodi prilikom podnošenja nacrta e-TD-a se ograničava ovisno o načinu prijevoza i može biti manje ili jednako maksimalnoj mogućoj vrijednosti koja je za svaki pojedini način prijevoza definirana u novoj točki 13. u Priloga II. predmetne uredbe), opis podataka o bruto/neto težini (bruto težina mora biti jednaka neto težini ili veća), volumni udio alkohola (vrijednost tog podatkovnog elementa mora biti veća od 0,5 i jednaka ili manja od 100);

  • izmjenu strukture i sadržaja elektroničke poruke 'Promjena odredišta' (Prilog I. Uredbe (EZ) br. 684/2009, Tablica 3.) u odnosu na: ograničenje trajanja kretanja ovisno o načinu prijevoza i mogućnost ažuriranja podataka o davatelju jamstva;

  • nadopunu šifrarnika iz Priloga II. Uredbe (EZ) br. 684/2009 s novom točkom 13. u kojoj je za svaki način prijevoza utvrđena maksimalna moguća vrijednost trajanja kretanja, čime se skraćuje ograničenje trajanja kretanja u odnosu na prijašnju maksimalnu vrijednost od 92 dana.



Pisane vijesti | Obavijesti