Nastavljene aktivnosti carinske uprave u otkrivanju nezakonite trgovine na carinskom području republike hrvatske u dane vikenda

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1545_201308131453561769.jpg

U vremenskom periodu od 9. do 11. kolovoza 2013. godine na cjelokupnom području Republike Hrvatske, ovlašteni carinski službenici ustrojstvenih jedinica Carinske uprave, pri kontinuiranim mjerama provedbe nadzora i kontrole prometa roba, prijevoznih sredstava i putnika, otkrili su niz nepravilnosti i nezakonitih postupaka kojima se krše propisi Zakona o trgovini, Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakona o trošarinama i Zakona o provedbi carinskih propisa Europske unije.

Provedbom mjera nadzora privremeno je oduzeto 109 komada raznih parfema za koje se sumnja da povrjeđuju prvo intelektualnog vlasništva, 98 komada raznih torbica, 11 kg rezanog duhana, 2.000 raznih komada cigareta i 100,80 litara alkoholnog pića, 109 komada raznih odjevnih predmeta i 46 komada naočala za plivanje.

U mjestu blizu Varaždina, zatečen je rumunjski državljanin u prodaji posteljine i setova noževa, dok je nekoliko hrvatskih državljana na tržnici u Varaždinu zatečeno u prodaji razne odjeće i obuće u ukupnoj količini od 491 komad, te jedna osoba u prodaji sredstava za čišćenje vozila i zaštitnih sredstava za vozila u količini od 206 komada. Protiv navedenih osoba pokrenuti su optužni prijedlozi zbog nedozvoljene trgovine.

Carinski službenici Odjela mobilne jedinice Rijeka na riječkom su području na nekoliko mjesta zatekli hrvatske državljane u prodaji žestokog alkoholnog pića označenog nadzornim markicama Ministarstva financija na improviziranim prodajnim mjestima – štandovima bez odobrenja predstavničkog tijela grada ili općine na čijem području se prodaja obavlja. Slijedom toga podnijeti su optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu.

Isto tako, provodeći mjere suzbijanja „sive ekonomije“ i sprječavanja evazije poreznih davanja dana 10. kolovoza 2013. godine na području grada Benkovca, na prostoru gdje se održava Benkovački sajam i na prometnim pravcima na prilazu sajmu, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice Sektora za nadzor Carinske uprave obavljali su pojačani nadzor i kontrolu trošarinskih roba, nadzor neregistrirane djelatnosti, nadzor provedbe odredaba Zakona o trošarinama, Zakona o trgovini i Zakona o posebnim porezima na motorna vozila kao i drugih propisa u nadležnosti Carinske uprave.

Utvrđene su nepravilnosti u pogledu namjenske uporabe pogonskog goriva, četiri nepravilnosti vezane uz neregistriranu trgovinu te je utvrđena sumnja o posjedu osobnog motornog vozila za koje nije na propisan način plaćen poseban porez. Protiv svih prekršitelja podnesene su prekršajne prijave odnosno optužni prijedlozi nadležnim prekršajnim sudovima.

Dana 11. kolovoza 2013. godine, ovlašteni carinski službenici Odjela mobilne jedinice Osijek, Službe za mobilne jedinice Carinske uprave na RGP Tovarnik, otkrili su pokušaj krijumčarenja 19.720 komada marki cigareta „Marble“, koje su bile sakrivene u osobnom vozilu marke Citroen Evasion, bugarskih registracijskih oznaka. Od strane ovlaštenih carinskih službenika podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Vukovar, zbog izbjegavanja carinskog nadzora iz članka 257. Kaznenog zakona protiv bugarskog državljanina. Procijenjena vrijednost pronađenih cigareta bila je 14.895,00 kuna. Cigarete i osobno vozilo su oduzeti.



Pisane vijesti