Nastavak aktivnosti u vezi uvođenja intrastat sustava u republiku hrvatsku

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/Picture01_thumb.jpg
  • Slika

U okviru Twinning Light PHARE 2005. projekta „Statistika robne razmjene između država članica EU“ od 18. do 20. lipnja 2008. godine obavljena je studijska posjeta Carini i Statistici Republike Litve. Ovom studijskom posjetom, te šestom misijom danskih i litvanskih stručnjaka koja je tjedan dana ranije održana u Zagrebu i Varaždinu, završene su aktivnosti vezane uz navedeni projekt.

U studijskoj posjeti ispred Carinske uprave sudjelovali su: viši savjetnik Ružica Krišto iz Službe za informacijski sustav, statistike i analize Središnjeg ureda, pročelnik Carinarnice Varaždin Ratislav Horvatić i viši inspektor Ksenija Ozimec u Odsjeku za provjere Carinarnice Varaždin.  Od strane Državnog zavoda za statistiku u posjeti su bili: načelnica Statistike robne razmjene s inozemstvom Vesna Polančec, viša savjetnica Pododsjeka robne razmjene s inozemstvom Darinka Grgurić i viši informatički savjetnik – projektant Odjela projektiranja i razvoja Dražen Cukina.

Cilj studijske posjete bio je upoznati sudionike s postupcima prikupljanja podataka za Intrastat sustav u Republici Litvi. Republika Litva pristupila je Europskoj Uniji 1. svibnja 2004., te u njoj poslove prikupljanja podataka od tvrtki za Intrastat sustav obavlja carinska služba, što je predviđeno i u Republici Hrvatskoj.

Sudionici posjete pobliže su upoznati s poviješću, organizacijskom strukturom, strategijom pristupa Carine Litve Europskoj Uniji te budućim koracima u modernizaciji carinske službe. Također su upoznati s razvojem Intrastat sustava u Republici Litvi: osnovnim aktima koji su donijeti u zakonodavstvu, poslovima koje je carinska služba provela kod uvođenja Intrastat sustava, odgovornostima carinske službe kod prikupljanja podataka, načinima prikupljanja podataka, funkcioniranjem Carinskog informacijskog sistemskog centra (CISC) koji je zadužen za razvoj, implementaciju i održavanje integriranog carinskog informacijskog centra, funkcioniranjem Informacijskog tehnološkog servisnog centra (ITSC) koji je središnje mjesto za registriranje problema i pritužbi, osiguranje konzultacija i rješavanje problema nastalih u radu hardware ili software dijelova,  proceduralnih i funkcijskih problema, sugestija i pritužbi, registraciju korisnika i slično.

Podatke za Intrastat u Litvi prikupljaju regionalne carinarnice, te je kao mjesto za prihvat Intrastat obrazaca posjećena Carinarnica Šiauliai koja je zadužena za 900 tvrtki koje trebaju izvještavati za Intrastat.

Također je posjećen ured Statistike Litve u Vilniusu, gdje su sudionici posjete upoznati s organizacijskom strukturom statistike, administrativnom organizacijom Intrastat sustava u Litvi, odgovornostima statističkog ureda u vezi Intrastat sustava, obradom prikupljenih podataka te širenjem podataka i publikacijama.



Pisane vijesti