7. međunarodna konferencija interpol-a o krađama i krijumčarenju kulturnih dobara i antikviteta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/P6190152_thumb.jpg
  • Slika

 

7. Međunarodna konferencija INTERPOL-a o krađama i krijumčarenju kulturnih dobara i antikviteta

                                                   

                           

 

            U vremenu od 17. do 19. lipnja 2008. godine u Lyonu, Republika Francuska, održan je 7. Međunarodni simpozij o krađama i krijumčarenju kulturnih dobara i antikviteta, u organizaciji Generalnog Tajništva Interpola, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja vezanog za problematiku suzbijanja krijumčarenja predmetnih dobara, a prije svega prepoznavanja eventualnih novih modaliteta krijumčarenja istih.

 

Sukladno preporuci Generalnog Tajništva Interpola međunarodnom simpoziju prisustvovali su uz službenike policije i predstavnici Ministarstva kulture, predstavnici carinskih službi, Muzeja, Udruge antikvara i ostalih institucija iz zemalja članica Interpola. Kao član delegacije Republike Hrvatske, uz gospodina Josipa Vrbića iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova i prof. Bianke Perčinić – Kavur iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, kao predstavnik Carinske uprave Republike Hrvatske na simpoziju je sudjelovao i gospodin Siniša Čaić, stručni suradnik u Odjelu za droge, opasne tvari i sprječavanje pranja novca, Službe za nadzor Središnjeg ureda CURH.

 

            Tijekom trodnevnog vrlo intenzivnog stručnog skupa, predstavnici zemalja iznijeli su svoja iskustva u borbi protiv nezakonitog prometa kulturnim dobrima, umjetninama i antikvitetima, te su analizirani statistički podaci, tendencije, poduzete mjere i rezultati na suzbijanju nezakonitog prometa, na međunarodnoj i nacionalnoj razini u razdoblju od održavanja posljednje Konferencije, održane 2005. godine.

 

            Posebno je naglašen značaj INTERPOL-ove baze podataka o ukradenim umjetninama te nužnost izvješćivanja Generalnog tajništva INTERPOL-a o izvršenim krađama radi što kvalitetnijeg i učinkovitijeg planiranja i provođenja međunarodnih aktivnosti na suzbijanju krađa i sprječavanju krijumčarenja, te je istaknuta i potreba razmatranja mogućnosti pristupa INTERPOL-ovim informacijama, ne samo nacionalnim policijskim službama, nego i ostalim državnim službama, široj javnosti, a posebice muzejima te svima onima koji se bave trgovinom umjetninama.

 

Konferencija, je imala poseban osvrt na mogućnosti krijumčarenja kulturnih dobara putem interneta, te na zaštitu sakralnih objekata odnosno sakralnih predmeta što se nalaze u njima i na zaštitu podmorja, službeno je zatvorena prihvaćanjem preporuka predsjedavajućeg stručnog tima od strane svih sudionika, a isti su se obavezali implementirati ih u sljedećem vremenskom razdoblju.

      



Pisane vijesti