Najava početka primjene novog Automatiziranog sustava izvoza - AES

Slika /slike/Slike za objave za web/informacije.jpg

Dana 3. svibnja 2023. godine započet će primjena novog izvoznog carinskog sustava - AES (Automated Export System), koji je usklađen s odredbama Carinskog zakonika Unije i Delegirane i Provedbene uredbe.

Primjenom novog sustava, pravila podnošenja i popunjavanja izvozne carinske deklaracije usklađuje se s carinskim propisima, pri čemu su pravila popunjavanja propisana Prilogom B Delegirane i Provedbene uredbe. Time prestaje prijelazni period korištenja pravila definirana Prijelaznom delegiranom uredbom.

Primjenom novog AES sustava, u potpunosti prestaje primjena ECS sustava. ECS izvozni sustav prestaje s radom na dan 2. svibnja 2023. godine u 20.00 sati.

Nakon što sustav ECS postane nedostupan, započinje migracija podataka iz ECS u AES. Ističemo kako će se u AES sustav migrirati samo izvozne deklaracije i deklaracije za ponovni izvoz koje su na carinskom uredu IZVOZA dovedene najmanje u status „Pušteno u izvoz“.

Sve deklaracije koje do trenutka isključivanja ECS-a nisu u statusu Pušteno u izvoz (statusi: Prihvaćeno, Pod kontrolom) neće biti prenesene u AES sustav te će biti potrebno ponovo podnijeti deklaraciju u AES u skladu s novim pravilima popunjavanja deklaracije kako je propisano Prilogom B Delegirane i Provedbene uredbe.

Isto tako, CU IZLAZA će 02.05.2023. godine sve zaprimljene najave pošiljke moći pustiti u izlaz do 20,00 sati u ECS sustavu. Nakon toga slijedi nedostupnost sustava izvoza do ponoći. Nakon puštanja u produkciju AES sustava, sve primljene najave pošiljke i evidentirana prispijeća (u ECS-u), a koja nisu puštena u izlaz u ECS-u, sve izlazne formalnosti nakon toga se provode redovito u AES-u. U slučaju ako CU izlaza ne pronađe traženi MRN, potrebno je u AES-u ponovno zatražiti najavu pošiljke.

Dopunske deklaracije (Z deklaracije) koje se podnose za pojednostavnjene deklaracije podnesene unosom podataka u evidencije deklaranta (EIR odobrenja) se podnose u pravilu do 10-og u mjesecu za protekli mjesec. U slučajevima u kojima je to moguće, mole se korisnici EIR odobrenja da
dopunske deklaracije za mjesec travanj podnesu do 28.04.2023.

Deklaracije u AES sustav mogu podnijeti sve osobe koje su u G2B sustavu registrirane za ECS. Nema potrebe za dodatnom registracijom.



Stranica