Na području Carinarnice Slavonski Brod otkriven pokušaj nezakonitog stavljanja u promet 48.800 grama duhanskih proizvoda i veće količine čokolade i bombona

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/1i5icx_4871.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 03. prosinca 2009. godine, u mjestu Pakrac na području Carinarnice Slavonski Brod, prilikom provođenja pojačanih mjera carinskog nadzora i kontrole, carinski službenici Odsjeka za upravljanje rizikom, suzbijanje krijumčarenja i istrage, Odjela za nadzor u suradnji s djelatnicima Policijske uprave Požeško-slavonske, otkrili su pokušaj stavljanja u promet 48.800 grama duhana za pušenje bez potrebnih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, te veće količine čokolade i bombona.
 
U konkretnom slučaju, zbog postojanja osnovane sumnje da se radi o kršenju carinskih i drugih propisa izvršena je pretraga prodajnog prostora u zakupu hrvatske državljanke, kojom prilikom je pregledom prodajnog prostora pronađeno skriveno 122 kutije u kojima se nalazio duhan. Pronađeni duhan nije imao potrebne nadzorne markice Ministarstva financija Republike Hrvatske. Daljnjom pretragom pronađena je i veća količina čokolade i bombona bez  potrebnih deklaracija na hrvatskom jeziku. Utvrđena vrijednost robe iznosi 6.952.00 kune.

Budući da je vlasnica trgovačkog obrta stavljala u promet i posjedovala duhanske proizvode na koje nije obračunat i plaćen porez, pokrenut je prekršajni postupak zbog povrede članka 28. stavak 1. točka 6. Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode (NNRH, broj 136/02), a obzirom da ne postoji dokumentacija kojom bi se potvrdilo da je i ostala pronađena roba prošla redovnu carinsku proceduru, pokrenut je i prekršajni postupak zbog povrede članka 243. stavak 1. točka 1. Carinskog zakona. Roba je privremeno oduzeta do okončanja prekršajnih postupaka.



Pisane vijesti