Na području Carinarnica Osijek, Zagreb, Ploče otkriveni pokušaji nezakonitog unosa raznih vrsta roba u Republiku Hrvatsku

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/4wzdfu_10831.jpg
  • Slika

Dana 13. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Osijek, na Carinsku ispostavu Erdut, na ulazu u Republiku Hrvatsku pristiglo je osobno vozilo srbijanskih registracijskih oznaka sa tri putnika. Na pitanje carinskog službenika da li ima nešto za prijaviti, vozač je prijavio osobne stvari. Naknadnim pregledom vozila u prtljažniku i u putničkom prostoru iza sjedala vozača i suvozača u crnim pvc vrećama i u putnim torbama pronađeno je 199 komada raznih tekstilnih predmeta marke NIKE, LACOSTA, ADIDAS. Protiv vozača podnesena je prijava o počinjenom carinskom prekršaju iz člana 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a roba je privremeno oduzeta do okončanja prekršajnog postupka obzirom da postoji sumnja o povredi prava intelektualnog vlasništva.
Dana 13. srpnja 2011. godine, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Zagreb, na Carinskoj ispostavi Žitnjak, prilikom detaljnog pregleda robe u vlasništvu uvoznika, pravne osobe iz Zagreba, pronađena je znatna količina neprijavljene robe, rezanog cvijeća – ruže, čime su umanjena carinska davanja u iznosu od 4.199,29 Kuna. Zbog počinjenja prekršaja iz članka 241. stavak 1. točka 13. Carinskog zakona, pokrenuta je prijava o počinjenom prekršaju, te je izvršen ispravan obračun carinskih davanja.

Istoga dana, na području mjesne nadležnosti Carinarnice Ploče, na Carinskoj ispostavi Metković, na putničkom ulazu u Republiku Hrvatsku, pristiglo je osobno vozilo bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojime je upravljao državljanin BiH. Detaljnim pregledom vozila od strane ovlaštenih carinskih službenika pronađeno je 160 komada dioptrijskih naočala, podrijetlom iz NR Kine. Temeljem članka 10. stavak 1. točka 12. Zakona o carinskoj službi pokrenut je Carinski prekršaj za neprijavljivanje robe po članku 241. stavak 1. točka 2. Carinskog zakona, a navedena roba je privremeno oduzeta uz izdavanje potvrde o privremenom oduzimanju.



Pisane vijesti