Na gp tovarnik spriječen ilegalan prijelaz državne granice

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1893_201409101302214673.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 09. rujna 2014. godine, na međunarodnom cestovnom graničnom prijelazu Tovarnik, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Tovarnik, u suradnji s policijskim službenicima, na ulazu u RH, u kamionu srpskih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao srpski državljanin, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice dva državljana Afganistana.

Naime, toga dana u jutarnjim satima, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion srpskih registracijskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin, a koji je prometovao na relaciji Republika Srbija - Francuska. Ovlaštenim carinskim službenicima uredno su prijavljena kemijska sredstva za čišćenje u provozu za Francusku.

Međutim, pregledom kamiona utvrđeno je presječeno carinsko uže koje je naknadno bilo spojeno iglom. Dodatno, u unutrašnjosti tovarnog prostora uporabom specijalizirane opreme  utvrđene su povišene vrijednosti ugljičnog dioksida što je ukazalo na sumnju da se u teretnom prostoru, pored robe, nalaze i osobe.

Detaljnim pregledom sadržaja tovarnog prostora, u prednjem dijelu tovarnog prostora, između kutija s prijavljenom robom, pronađene su dvije muške osobe za koje je naknadno utvrđeno da su državljani Afganistana koje su pokušale na ilegalan način prijeći hrvatsku granicu i ući u prostor Europske unije.

Zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja, protiv srpskog vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog temeljem kojega je u provedenom prekršajnom postupku vozač proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.200,00 kn. Nakon što je vozač platio 2/3 izrečene novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja i zamijenio oštećeno carinsko uže novim na koje je stavljeno novo carinsko obilježje, vozač je nastavio putovanje prema Francuskoj.

Otkrivene državljane Afganistana koji su na ilegalan način pokušali prijeći državnu granicu policijski službenici su prepratili u Policijsku postaju Tovarnik radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti