Na GP Bajakovo spriječen ilegalan prijelaz državne granice šest državljana Sirije

Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1915_201410031522501794.jpg

Dana 2. listopada 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u RH, u dva odvojena slučaja, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice ukupno šest državljana Sirije.

U prvom slučaju, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Isti je prometovao na relaciji Turska-Švicarska. Vizualnim pregledom carinskog užeta, carinske plombe i cerade kamiona nisu utvrđene nepravilnosti. Daljnjim pregledom sadržaja tovarnog prostora, među prijavljenom robom (aluminijski profili) pronađene su tri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Naknadno je utvrđeno da se radi o državljanima Sirije.

U drugom slučaju, na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin. Isti je prometovao na relaciji Turska-SR Njemačka. Pregledom kamiona utvrđena je ispravnost carinske plombe, carinskog užeta i kamionske cerade. Sadržaj pošiljke (aparati za čaj, kuhinjski pribor, posuđe, kutije, košare, papuče, gotovi tekstilni proizvodi) odgovarao je prijavljenom. Međutim, daljnjim detaljnim pregledom cjelovitog sklopa vozila, na podvozju kamiona pronađene su tri osobe koje su na ilegalan način pokušale prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Naknadno je utvrđeno da se također radi o državljanima Sirije.

U oba slučaja, nakon završetka carinskog postupanja, vozač kamiona i ilegalni imigranti predani su policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.



Pisane vijesti