Na CI Plovanija otkriven pokušaj nezakonita unosa gotovine i čekova

Dana 19. rujna 2008. godine na GP Plovanija, Carinarnica Pula, u okviru provođenja mjera carinskog nadzora, otkriven je pokušaj nezakonitog unosa strane gotovine i čekova koji su glasili na stranu valutu..

Predmetno je utvrđeno pregledom osobnog motornog vozila talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao talijanski državljanin. Na upit ovlaštenog carinskog službenika ima li nešto za prijaviti putnik je odgovorio da nema, a što se tiče novčanih sredstava da posjeduje oko 1.500,00 EUR-a gotovine. Imajući u vidu raspoložive indikatore rizika te samo ponašanje putnika carinski službenik posumnjao je u istinitost navoda te se pristupilo pregledu putnika, prtljage i prijevoznog sredstva.

Pri vršenju navedenog pregleda u pretincu osobnog vozila pronađena je koverta u kojoj se nalazilo 20.000,00 EUR gotovine a pregledom novčanika pronađeno je 9 komada potpisanih bankovnih čekova raznih banaka u ukupnoj vrijednosti od 111 495,00 EUR.

 

Predmetna gotovina i čekovi privremeno su oduzeti a u svezi istog obaviješten je Ured za sprječavanje pranja novca te podnijet Optužni prijedlog protiv počinitelja pri Deviznom inspektoratu.



Pisane vijesti