Na CI Bregana otkriven pokušaj krijumčarenja zaštićenih životinjskih vrsta

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/new-21_thumb1_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 14. listopada 2007. godine, na CI BREGANA, Carinarnica Zagreb, u okviru provođenja redovnih mjera carinskog nadzora, otkriven je novi pokušaj krijumčarenja zaštićenih životinjskih vrsta.

                         

          Ulaznoj carinskoj kontroli pristupilo je osobno vozilo francuskih registarskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin, koji na upit carinskog službenika da li ima nešto za prijaviti, odgovara da nema ništa, te se pristupilo detaljnom pregledu vozila. Pregledom osobne prtljage koja se nalazila na zadnjem sjedištu vozila pronađena je slijedeća neprijavljena roba:

 

·        60 komada prepariranih leptira

·        1 zmijska koža afričkog pitona dužine 320 cm

·        2 preparirana pauka

·        12 novčanika od zmijske kože i

·        1 torbica od zmijske kože.

 

          Obzirom da vozač za navedenu robu nije posjedovao potrebne dozvole za uvoz, roba je zadržana te je odmah obaviješteno Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, Odjel za pravne i inspekcijske poslove zaštite prirode. Roba je zadržana, te će nadležno Ministarstvo, sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode (NN, 70/05), pokrenuti svoj prekršajni postupak.

         

          Na spomenuti način došlo je do povrede carinskih propisa, jer je riječ o zaštićenim životinjskim vrstama koje podliježu odredbama Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje flore i faune (CITES), te je protiv počinitelja, bugarskog državljanina pokrenut carinski prekršaj, sukladno odredbi članka 240. stavak 1. točka 03. Carinskog zakona (NN, 140/05).

Pisane vijesti