Na ci batina otkriven pokušaj krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/Papige_thumb.jpg
  • Slika

Dana 28. rujna 2008. godine na CI Batina Carinarnice Osijek u okviru provođenja redovnih mjera carinskog nadzora, otkriven je pokušaj krijumčarenja zaštićenih vrsta ptica.

 

Pokušaj krijumčarenja otkriven u osobnom vozilu, hrvatskih registarskih oznaka kojim je upravljao hrvatski državljanin, pri čemu su kod suvozača, isto hrvatskog državljanina, pronađena 2 komada živih ptica.

 

Detaljnim pregledom predmetnog vozila utvrđeno je da se radi o 2 crvenokrila papagaja (Aprosmictus erythropterus), koji se nalaze na popisu zaštićenih stranih svojti dodatka IV Pravilnika o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, odnosno na dodatku II Pravilnika o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama.

 

Protiv hrvatskog državljana pokrenut je carinsko prekršajni postupak zbog prekršaja iz članka 240. stavak 1. točka 3. Carinskog zakona, a ptice su oduzete sukladno odredbi članka 245. Carinskog zakona. Također je pokrenut prekršajni nalog od strane Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode, pri Ministarstvu kulture.



Pisane vijesti