Na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod-most spriječen je pokušaj krijumčarenja sivih afričkih papagaja

Dana 17. travnja 2010. godine na području mjesne nadležnosti Carinarnice Slavonski Brod, na Carinskoj ispostavi Slavonski Brod-most, carinski službenici spriječili su pokušaj krijumčarenja 17 jedinki sivih afričkih papagaja tzv. vrste ŽAKO, tržišne vrijednosti cca. 800,00 EUR-a po komadu, a 13.600,00 EUR-a ukupno.

Ujedno je ovo najveća zapljena ove vrste ptica u Republici Hrvatskoj.

Naime, na putničkom ulazu Carinske ispostave Slavonski Brod-most, u osobnom motornom vozilu hrvatskih registracijskih oznaka kojim je upravljala ženska osoba na upit ovlaštenog carinskog službenika da li ima što za prijaviti ista je odgovorila da nema. Budući da je kroz staklo stražnjih vrata ispod vozačeva sjedala uočen sumnjivi smotuljak, krenulo se u pregled vozila te je utvrđeno da se radi o živoj ptici.

Pri cjelovitoj pretrazi vozila, u prtljažnom prostoru na mjestu rezervnog kotača pronađeno je ukupno 17 jedinki papagaja. Svaka jedinka je stavljena u pamučnu športsku čarapu i zavezana. Stranka je izjavila da joj je ptice ustupila nepoznata muška osoba u Bosanskom Brodu, te je zamoljena da za 50,00 Eura iste preveze u Republiku Hrvatsku, u Slavonski Brod gdje bi ju spomenuti muškarac sačekao i iste preuzeo. Na poziv carinskog službenika na granični prijelaz došao je inspektor Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, Odjela za pravne i inspekcijske poslove, gosp. Željko Vuković, koji je utvrdio da je riječ o sivim afričkim papagajima tzv. vrsti ŽAKO i to o mladim jedinkama čija je procijenjena ukupna vrijednost cca. 13.600,00 Eur-a ili 100.000,00 kuna.

Budući da se radi o zaštićenoj vrsti ptica za koju stranka nije posjedovala nikakvo dopuštenje (dozvolu za uvoz) za uvoz zaštićenih ptica u Republiku Hrvatsku, po nalogu inspektora, ptice su smještene u državni azil u Ruščicu na trajnu skrb. Protiv vozača pokrenut je carinsko –prekršajni postupak i kazneni postupak.             


 
SLUŽBENIK ZA INFORMIRANJE
GLASNOGOVORNIK       
                                                               
Predrag Juratovac         


Pisane vijesti