Mogućnost korištenja kartice „Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo“ od osobe na koju ne glasi pravo korištenja plinskog ulja obojanog plavom bojom

Korisnici prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom propisani člankom 92. stavkom 1. Zakona o trošarinama („Narodne novine“, br. 22/2013, 32/2013 i 81/2013) i člankom 10. Zakona o poljoprivredi („Narodne novine", br. 149/2009, 127/2010, 50/2012, 120/2012 i 148/2013) za namjene u poljoprivredi su korisnici izravnih plaćanja u poljoprivredi.

Prema Pravilniku o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu i akvakulturi („Narodne novine“, br. 156/2013) kartica „Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo“ je kartica koju, na zahtjev korisnika, izdaje Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Način korištenja kartice goriva i kupnja goriva propisan je propisima o trošarinama te Općim uvjetima za korištenje kartice „Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo“. U njima je propisano da karticu goriva može koristiti samo osoba kojoj je dodijeljeno pravo korištenja plinskog ulja obojanog plavom bojom i na koju glasi kartica goriva.

Uvažavajući specifične situacije i moguće slučajeve u poljoprivredi kada osoba na koju glasi kartica goriva nije u mogućnosti koristiti karticu goriva i fizički prisustvovati kupovini plinskog ulja obojanog plavom bojom, u ovom informativnom dokumentu upućujemo na iznimne slučajeve mogućeg načina korištenja kartice „Gorivo za poljoprivredu i ribarstvo“ od strane osoba na koje ne glasi pravo korištenja prava.
Navedeni iznimni slučajevi mogućeg načina korištenja kartice goriva od osoba na koje ne glasi pravo korištenja plinskog ulja obojanog plavom bojom se odnose na osobu koja je član OPG-a i kao takva je navedena u Rješenju o upisu u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava nositelja OPG-a na kojeg glasi kartica goriva te na krajnje iznimne slučajeve (npr. bolesti/invalidnosti, privremene onesposobljenosti osnovnog korisnika kartice goriva, viša sila i sl.) kada se isto omogućuje i osobi koja nije član OPG-a ali isključivo uz punomoć korisnika prava ovjerenu od javnog bilježnika i suglasnost nadležnog carinskog ureda.



Pisane vijesti