Izmjene i dopune pravilnika o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu

U Narodnim novinama br. 157/2014 objavljen je Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu.

Izmjenom i dopunama Pravilnika o uvjetima i načinu oslobođenja od plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu odnosi se na dopunu članka 11. u kojem se dodaje novi stavak kojim se korisniku prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom propisuje obveza podnošenja obavijesti o količinama plinskog ulja obojanog plavom bojom koje je korisnik nabavio temeljem prava iz prethodne godine, a nije potrošio do isteka prethodne godine te mu je ta količina preostala u spremniku. Obavijest o nepotrošenim količinama se podnosi carinskom uredu nadležnom prema sjedištu, odnosno prebivalištu korisnika prava najkasnije do 15. siječnja tekuće godine za prethodnu godinu.

Kako realno korisniku prava u spremnicima goriva na plovilima može ostati plinskog ulja obojanog plavom bojom na isteku godine, a iste količine se ne mogu prenijeti i potrošiti u narednoj godini, propisana je obveza utvrđivanja i popisivanja tih količina te prijavljivanja istih na propisanom obrascu nadležnom carinskom uredu. U tom slučaju, prilikom nadzora ili druge provjere može se utvrditi potrošnja plinskog ulja obojanog plavom bojom od strane korisnika prava, odnosno utvrditi preostalu količinu plinskog ulja obojanog plavom bojom koju korisnik prava može iskoristiti u narednoj godini.

Ovom izmjenom i dopunama Pravilnika smanjuje se prostor za izbjegavanje zlouporabe potrošnje plinskog ulja obojanog plavom bojom za one brodove koji su ostali bez prava na potrošnju plinskog ulja u tekućoj godini jer se u dosadašnjoj praksi prilikom nadzora potrošnja plinskog ulja obojanog plavom bojom u tekućoj godini opravdavala ostatkom količina plinskog ulja iz prethodne godine, a evidencija o tim količinama nije postojala.

Radi jasnijeg preciziranja provedbe izravnog utakanja plinskog ulja obojanog plavom bojom u članku 13. stavku 2. Pravilnika dodan je izričaj koji upućuje da se izravno utakanje plinskog ulja obojanog plavom bojom mora vršiti u spremnik plovnog objekta ili plovila te su time nedvojbeno isključene druge vrste spremnika koji nisu izravno povezani sa plovnim objektom ili plovilom, u koje nije dopušteno izravno utakanje plinskog ulja obojanog plavom bojom.



Pisane vijesti