Izmjene Carinskog zakona i Uredbe za provedbu carinskog zakona, skraćenje roka za plaćanje duga i mogućnost odgode plaćanja!

Zakon o izmjenama i dopunama Carinskog zakona, usvojen na sjednici Hrvatskog sabora 9. svibnja 2008. godine, objavljen je u „Narodnim novinama“ 60/2008. Navedeni se zakon primjenjuje od 1. srpnja 2008. godine.

 

Najznačajnija izmjena provedena u okviru predmetnih izmjena Carinskog zakona, odnosi se na izmjenu odredbe što uređuje rok za plaćanje carinskog duga. Sukladno izmijenjenoj odredbi, umjesto važećeg roka od 30 dana utvrđuje se obveza plaćanja u rokovima koji ne smiju biti dulji od deset dana, računajući od dana kada je dužnik obaviješten o dugu. Navedeno znači da je, počevši s 1. srpnja 2008. godine, rok za plaćanja carinskog duga - 10 dana.

 

Izmjenama Carinskog zakona također je predviđena mogućnost da Carinska uprava, na zahtjev dužnika, pod propisanim uvjetima, može odobriti odgodu plaćanja iznosa duga. Rok odgode plaćanja je 30 dana, a računa se, ovisno o slučaju u kojem je odobren, prema pravilima propisanim Carinskim zakonom.

 

Odgoda plaćanja može se odobriti isključivo osobi koja je dužnik – to je osoba iz polja 8 JCD.

 

Izmjenama Uredbe za provedbu Carinskog zakona, usvojenim na sjednici Vlade Republike Hrvatske 12. lipnja 2008. godine („Narodne novine“, br. 70/2008), koje slijede provedene izmjene Carinskog zakona, uređeni su osnovni uvjeti koje mora ispunjavati osoba koja namjerava ishoditi odobrenje za odgodu plaćanja duga ( članak 474.a), a to su sljedeći uvjeti, da:

-          pravodobno i u cijelosti podmiruje svoje obveze,

-          ima dobru financijsku sposobnost koja je dovoljna za ispunjavanje obveza, 

-          ima primjereni opseg poslovanja,

-          ima zadovoljavajući sustav vođenja evidencija koji Carinskoj upravi omogućava provedbu učinkovitoga nadzora i provjere,

-          nije teže kršio ili nisu ponovljena kršenja carinskih ili poreznih propisa.

 

Odobravanje odgode plaćanja uvjetuje se polaganjem osiguranja. Kao instrument osiguranja može se koristiti valjana bankovna garancija, i to:

O     „vlastita“ bankovna garancija osobe kojoj se izdaje odobrenje;

O     „posebna“ bankovna garancija međunarodnog otpremnika, izdana isključivo za namirenje duga za određenog korisnika odobrenja za odgodu duga;

O     „posebna“ bankovna garancija međunarodnog otpremnika, izdana za namirenje dugova za više korisnika odobrenja za odgodu duga.

 

Visina garancije mora u cijelosti pokrivati ukupan iznos duga za koji se odobrava odgoda.

 

Sva ostala pravila podnošenja zahtjeva i potrebnih isprava te postupak izdavanja odobrenja uređeni su naputkom Carinske uprave – Naputak za provedbu postupka odobravanja odgode plaćanja duga, klasa: 413-01/08-01/269, urbroj: 513-02-1240/1-08-13 od 18. lipnja 2008. Naputak je objavljen na web stranici Carinske uprave u dijelu „Naputci“.



Pisane vijesti