Izbjegavanje mjera carinskog nadzora

  

        Dana 19. lipnja 2007. godine pokraj državne ceste Gračac-Knin, djelatnici policijske postaje Gračac uočili su parkirano teretno motorno vozilo slovenskih registarskih oznaka, čiji je prostor za prijevoz tereta bio plombiran carinskom plombom.

        Sumnjajući u mogućnost nelegalnih postupanja kojima bi mogli biti povrijeđeni carinski propisi, obaviještena je CA Zadar, Odjel za nadzor, Odsjek za upravljanje rizikom, istrage i suzbijanje prijevara čiji djelatnici su zajedno sa policijskim službenicima pristupili radnjama provjere istog vozila.

        Kako je vozač dao na uvid carinsku dokumentaciju, postupnim pregledom uočilo se da je priložena carinska deklaracija podnesena za provozni postupak i da je roba upućena sa CI Pasjak na CI Karasoviće.

        Vizualnim pregledom uočeno je da carinska obilježja nisu oštećena ali je sajla bila prekinuta i to na prednjem dijelu poluprikolice. Radi sumnje u ispravnost količine i vrste deklarirane robe, vozilo je pod policijskom i carinskom pratnjom otpraćeno do Gračaca gdje je izvršeno otvaranje poluprikolice, ne skidajući pri tome carinska obilježja već se otvaranju pristupilo sa strane s koje je prekinuta carinska sajla.Po otvaranju, utvrđeno je kako je tovarni prostor prazan.

        Slijedom toga, vozilo i vozač su zadržani od strane policijskih službenika. Tijekom provođenja kriminalističke istrage doznalo se da je predmetna roba istovarena u jednom skladištu pokraj Zagreba. Dana 22. lipnja 2007. godine, a temeljem gore navedenoga, koordiniranim djelovanjem djelatnika PU Zagrebačke, Odjela općeg kriminaliteta i djelatnika CA Zagreb, Odjela za nadzor, Odsjeka za upravljanje rizikom, istrage i suzbijanje prijevara a na osnovu sudskog naloga, izvršen je pregled skladišnog prostora u kojem je pored ostaloga i pronađena tehnička roba koja je odgovarala popisu robe predočene carinske dokumentacije od strane vozača ovog teretnog motornog vozila u Gračacu. Roba u vrijednosti oko 123.000 EUR-a je privremeno oduzeta i stavljena pod carinski nadzor, a po završetku izvidnih radnji biti će podnijeta prekršajna odnosno kaznena prijava protiv uključenih u ova nelegalna postupanja. 



Pisane vijesti