GP Tovarnik: Spriječen ilegalan prijelaz državne granice

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1934_201410211003551509.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 20. listopada 2014. godine, na GP Tovarnik, mjesna nadležnost PCU Osijek, tijekom provedbe mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Tovarnik, u suradnji s policijskim službenicima, na ulazu u RH, u kamionu bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice četiri državljana Afganistana.

Toga dana u jutarnjim satima, na ulazni trak za teretna vozila, pristupio je kamion bugarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao bugarski državljanin, a koji je prometovao na relaciji Bugarska - Slovenija. Ovlaštenim carinskim službenicima uredno je prijavio metalne šipke u provozu za Sloveniju. Vizualnim pregledom kamiona utvrđeno je presječeno carinsko uže radi čega je kamion izdvojen za detaljni pregled. Detaljnim pregledom sadržaja tovarnog prostora, u tovarnom prostoru kamiona otkrivene su četiri osobe, naknadno identificirane kao državljani Afganistana, koje su pokušale na ilegalan način prijeći državnu granicu i ući u prostor Europske unije. Stvarni sadržaj pošiljke odgovorao je prijavljenoj robi.

Zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje carinskog prekršaja, protiv bugarskog vozača kamiona podnesen je optužni prijedlog temeljem kojega je u provedenom prekršajnom postupku vozač proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1.200,00 kuna. Bugarski vozač je priznao krivnju i odmah, na mjestu počinjenja carinskog prekršaja, platio dvije trećine izrečene novčane kazne, nakon čega je nastavio daljnje putovanje. Otkriveni ilegalni imigranti predani su policijskim službenicama Policijske postaje Tovarnik radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja.
 



Pisane vijesti