GP Bajakovo - spriječen ilegalan prijelaz državne granice državljanina Afganistana

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1913_201409291405053338.jpg
  • Slika

Dana 27. rujna 2014. godine, na Graničnom prijelazu Bajakovo, na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, tijekom provedbe redovitih mjera carinskog nadzora teretnog prometa, ovlašteni carinski službenici RGP Bajakovo, na ulazu u Republiku Hrvatsku, spriječili su pokušaj ilegalnog prijelaza državne granice jednog državljanina Afganistana.

Naime, toga dana na ulazni trak za teretna vozila pristupio je kamion turskih registracijskih oznaka kojim je upravljao turski državljanin. Isti je prometovao na relaciji Turska-SR Njemačka. Vizualnim pregledom kamiona utvrđena je ispravnost carinskog užeta i carinskih obilježja, međutim, u namjeri provedbe i fizičkog pregleda sadržaja tovarnog prostora i prijavljene pošiljke (odjevni predmeti,donje rublje, tkanine, auto dijelovi, metalno pokućstvo), prilikom otvaranja vrata poluprikolice, odmah je uočena jedna osoba koja je stajala uz sama vrata poluprikolice, u namjeri prelaska državne granice i ilegalnog ulaska u prostor Europske unije. Daljnjim pregledom tovarnog prostora utvrđeno je da je ilegalni imigrant ušao u tovarni prostor odozgo, kroz razrezanu krovnu ceradu.

Ilegalni imigrant je predan policijskim službenicima Postaje granične policije Bajakovo radi daljnjeg kriminalističkog istraživanja. Protiv vozača kamiona je, radi počinjenja carinskog prekršaja, podnesen Optužni prijedlog. U provedenom prekršajnom postupku turski državljanin kao vozač kamiona proglašen je krivim i izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 1.200,00 kn koju je prekršitelj platio na mjestu počinjenja prekršaja u dvotrećinskom iznosu, nakon čega je nastavio putovanje.



Pisane vijesti