Donesen je Pravilnik o posebnom porezu na kavu i rukovanju markicama za označavanje kave

Radi  provedbe Zakona o posebnom porezu na kavu NN 31/11. od 16. ožujka 2011. godine koji stupa na snagu 1. travnja 2011. godine, donesen je novi Pravilnik o posebnom porezu na kavu i rukovanju markicama za označavanje kave (NN broj 36/11) od 28. ožujka 2011. godine, koji  stupa na snagu 2. travnja 2011. godine

U Pravilniku o posebnom porezu na kavu i rukovanju markicama („Narodne novine“, br. 36/11.) za označavanje kave propisani su novi obrasci: obrazac PUR-PP-K za podnošenje prijave za upis u registar obveznika posebnog poreza na kavu kojeg su porezni obveznici dužni podnijeti carinarnici nadležnoj prema sjedištu odnosno prebivalištu najkasnije 8 dana prije početka obavljanja registrirane djelatnosti ili prometa kavom.
Međutim pravilnik u prijelaznim odredbama propisuje da porezni obveznici koji stavljaju kavu u promet na područje Republike Hrvatske do 10. travnja 2011. godine, iznimno mogu nadležnoj carinarnici podnijeti prijavu za upis u registar naknadno do 11. travnja 2011. godine.
Pravilnikom su propisani novi obrasci za podnošenje izvješća o uvezenim, proizvedenim, izvezenim količinama kave, te kavi puštenoj u potrošnju, preuzetim i utrošenim markicama, obračunanom i plaćenom, odnosno vraćenom posebnom porezu na kavu, stanju zaliha kave, te sadržaj i oblik vođenja evidencija kod poreznih obveznika:
- Obrazac OPP-K, kojim se zadužuje porezno knjigovodstvo poreznog obveznika i
- Obrazac I-KA-S, koji je obrazac za praćenje statistika.

Nadalje, Pravilnik propisuje visinu i vrstu porezno priznatih gubitaka i manjkova u procesu proizvodnje kave.

Pisane vijesti