CU Virovitica - nadzor nad proizvodnjom i prometom trošarinskih proizvoda

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_1742_201403131105556527.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Dana 11. i 12. ožujka 2014. godine, na području mjesne nadležnosti PCU Osijek, ovlašteni carinski službenici Službe za nadzor CU Virovitica, u suradnji sa ovlaštenim carinskim službenicima Službe za mobilne jedinice Središnjeg ureda CURH-a i OMJ Varaždin te policijskim službenicima PU virovitičko-podravske, nastavili su s provedbom planiranih pojačanih mjera carinskog nadzora nad proizvodnjom i prometom duhana i alkohola kao trošarinskim proizvodima.
Ukupno je, na temelju prethodno izdanih sudskih naloga, provedeno 14 dokaznih radnji pretraga stambenih prostorija i drugih prostora koje koriste fizičke osobe s područja Virovitičko-podravske županije, a za koje je postojala osnovana sumnja da nezakonito postupaju s trošarinskim proizvodima. Pretrage su provedene uz pomoć jednog službenog carinskog psa obučenog za detekciju duhana i duhanskih proizvoda.

Sukladno odredbama članka 104. Zakona o trošarinama, ovlašteni carinski službenici oduzeli su ukupno 34,15 kg osušenih listova duhana pripremljenih za rezanje, 386,75 kg sitno rezanog duhana za savijanje cigareta i 54 litara rakije.

Naime, kod dvije fizičke osobe utvrđeni su trošarinski prekršaji, nezakonito posjedovanje, čuvanje i raspolaganje sitno rezanim duhanom za pušenje i ostalim duhanom za pušenje te nezakonito posjedovanje ukupno tri električne rezačice za duhan dok je kod dvije fizičke osobe utvrđena ilegalna proizvodnja, posjedovanje i čuvanje rakije kao jakog alkoholnog pića. Nakon provedenih dokaznih radnji i prikupljenih dokaza, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili trošarinski prekršaj iz članka 102. stavak 1. točka 17. Zakona o trošarinama, protiv svih četvero hrvatskih državljana bit će proveden prekršajni postupak. Za ove trošarinske prekršaje propisana je novčana kazna za fizičke osobe u iznosu od 5.000,00 kn do 100.000,00 kn.

U porezno-upravnom postupku, za oduzete trošarinske proizvode, slijedi donošenje poreznih rješenja radi novoutvrđenih obveza trošarine na sitno rezani duhan za savijanje cigareta i ostali duhan za pušenje u ukupnom iznosu od 216.477,50 kn te trošarine na čisti (etilni) alkohol, ovisno o utvrđenoj količini čistog alkohola sadržanog u rakiji. Zbog ilegalne proizvodnje domaće rakije zapečaćena su tri  kotla za pečenje rakije, a zbog ilegalnog rezanja osušenih listova duhana, sukladno odredbama Prekršajnog zakona, zaplijenjena su tri električna stroja za rezanje osušenih listova duhana.

 



Pisane vijesti