CETA – primjena preferencijala na reeksportiranu robu EU podrijetla pri uvozu iz Kanade

Slika /5686/Slika - ostale informacije.jpg

Europska komisija je 12.veljače 2018. godine u TARIC aplikaciji izvršila retroaktivnu integraciju primjene preferencijalne stope carine i za robu EU podrijetla koja je reeksportirana iz Kanade.

Sveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između Kanade, s jedne strane, i Europske unije i njezinih država članica, s druge strane objavljen je u Službenom listu Europske unije serije L broj 11/2017 od 14.siječnja 2017. godine. U Službenom listu L 238/2017 dana 16.rujna 2017. godine objavljena  je  Obavijest o privremenoj primjeni istoga od 21.rujna 2017. godine.
 
Sukladno članku 18. Protokola o pravilima o podrijetlu i postupcima u vezi s podrijetlom CETA sporazuma, pri uvozu robe u EU povlaštena stopa carine može se primijeniti ukoliko je ista predviđena, roba je zadovoljila odredbe stjecanja podrijetla, deklarant zahtijeva primjenu povlaštene stope carine (polje 36 carinske deklaracije) i robu prati pravovaljana izjava o podrijetlu (prilog 2 Protokola). Izjava o podrijetlu odnosi se na konkretnu pošiljku koja se pušta u slobodan promet i ne može se prihvatiti izjava koja je izdana za buduće pošiljke istovrsne robe.
Ujedno člankom 2.4. stavkom 1. poglavlja 2 CETA sporazuma propisano je da svaka stranka smanjuje ili ukida carine na robu podrijetlom iz bilo koje stranke u skladu s rasporedom ukidanja carina iz Priloga 2.-A. Za potrebe ovog poglavlja, „s podrijetlom” znači s podrijetlom iz jedne od stranaka u skladu s pravilima podrijetla iz Protokola o pravilima o podrijetlu i postupcima u vezi s podrijetlom.

Uzevši isto u obzir, pored integracije preferencijalne stope carine pri uvozu kanadske robe u Uniju, Europska komisija je dana 12.veljače 2018. godine u TARIC aplikaciji izvršila retroaktivnu integraciju primjene preferencijalne stope carine i za robu EU podrijetla koja je reeksportirana iz Kanade. Isto uz uvjet da se za primjenu preferencijalne stope carine mora priložiti izjava o EU podrijetlu koju je potrebno deklarirati u polju 44/2 carinske deklaracije uz novu šifru certifikata U088.

Ovim putem skrećemo pozornost na uvoze robe od 21.rujna 2017. do 12.veljače 2018. i na činjenicu da ukoliko se radilo o robi EU podrijetla, uvoznici temeljem članka 19. stavka 4. Protokola o pravilima o podrijetlu i postupcima u vezi s podrijetlom mogu od dobavljača iz Kanade tražiti naknadno izdavanje izjave o EU podrijetlu robe. Nakon toga temeljem čl. 117. stavka 2. Carinskog zakonika Unije moguće je podnijeti zahtjev za naknadnom primjenom preferencijala.

Zaključno možemo istaknuti da je CETA sporazum specifičan i po činjenici da se preferencijalna stopa carine pri uvozu u Uniju primjenjuje ne samo na robu kanadskog podrijetla već i na robu EU podrijetla uz prilaganje pravovaljane izjave o podrijetlu. Ujedno napominjemo da se u samoj izjavi o podrijetlu može navoditi podrijetlo EU, Canada ili  Canada/EU.
 
 

Pisane vijesti