Carinski službenici spriječili nezakonitu prodaju duhana

  • Slika /12572/Glavna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice spriječili nezakonitu prodaju duhana na sajmištu Sesvete i Velika Gorica

Provodeći pojačane mjere nadzora 11. svibnja 2023. godine na području Zagreba, carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za operativnu podršku mobilnih jedinica i analitiku i Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Zagreb ustanovili su da hrvatski državljanin, otprije poznat carinskim službenicima po nezakonitoj prodaji duhana osobnim vozilom marke Opel Vectra, hrvatskih registarskih oznaka dovozi sitno rezani duhan koji dalje nudi na prodaju i prodaje. Carinski službenici su zapazili da navedeni hrvatski državljanin predmetnim vozilom odlazi u ulicu udaljenu nedaleko od sajmišta, zaustavlja se pored teretnog vozila crvene boje marke Fiat Doblo, hrvatskih registarskih oznaka, iz kojega je uzeo PVC vreću ispunjenu sitno rezanim duhanom i istu stavio u osobno vozilo marke Opel Vectra, hrvatskih registarskih oznaka s namjerom da istu preveze na sajmište Sesvete radi daljnje prodaje. Nakon što je navedeni hrvatski državljanin pokušao krenuti istom su pristupili ovlašteni carinski službenici Sektora za mobilne jedinice. Pregledom osobnog vozila marke Opel Vectra u istom je pronađeno ukupno 10 kg sitno rezanog duhana, bez duhanskih markica Ministarstva Financija Republike Hrvatske. Daljnjim pregledom teretnog vozila utvrđeno je da se u istom nalazi uskladišteno još 153,40 kg sitno rezanog duhana namijenjenog daljnjoj prodaji na prostoru sajmišta Sesvete. Pronađeni duhanski proizvodi u ukupnoj količini od 163,40 kg su oduzeti od osumnjičenog hrvatskog državljanina, te će protiv istoga Područna jedinica Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz članka 264. st. 1. Kaznenog zakona. Kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga u iznosu od 18.652,11 EUR oduzeto je osobno vozilo marke Opel Vectra i teretno vozilo marke Fiat Doblo. Nadležnom carinskom uredu je podnesen zahtjev za obračun i naplatu trošarinskog duga.
 
Istoga dana, također provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb na prostoru sajmišta Velika Gorica uočili su mušku osobu, od otprije poznatu carinskim službenicima po nezakonitoj prodaji sitno rezanog duhana, kako kroz sajmište prenosi crne vreće. Istom su pristupili carinski službenici Sektora za mobilne jedinice te su pregledom sadržaja vreća utvrdili da se u istima nalazi 21,60 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u PVC vrećice (po 0,5 kg i 0,4 kg) i pripremljenog za prodaju na „crnom“ tržištu na prostoru sajmišta Velika Gorica. Pronađena roba je oduzeta te će nadležnom općinskom državnom odvjetništvu protiv državljanina RH bit podnesena kaznena prijava a nadležnom carinskom uredu zahtjev za obračun i naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 2.465,64 EUR.

Pisane vijesti