Carinski službenici spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana

Slika /12305/Slika 1.jpg

Carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, PJ – Službe za mobilne jedinice Zagreb spriječili nezakonitu prodaju cigareta i duhana na gradskim tržnicama u Zagrebu.

Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba carinski službenici Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Zagreb utvrdili su da dvojica hrvatskih državljana, osoba otprije poznatih po nezakonitoj prodaji duhanskih proizvoda,  na području gradske tržnice u Zagrebu nude na prodaju i prodaju sitno rezani duhan i cigarete, kojom prilikom je kod jednog pronađeno 10,00 kg sitno rezanog duhana pripremljenog za prodaju na „crnom“ tržištu, a kod drugoga 1.600,00 komada raznih vrsta cigareta, a koji duhanski proizvodi nisu označeni duhanskim markicama MF RH. Pronađeni duhanski proizvodi su oduzeti od osumnjičenih, te su istima izdani prekršajni nalozi i izrečene novčane kazne u iznosu od 6.000,00 EUR-a, za jednog hrvatskog državljanina i u iznosu od 3.000,00 EUR-a za drugog hrvatskog državljanina, dok su duhanski proizvodi oduzeti, a na iste je obračunata trošarina u ukupnom iznosu od 1.385,50 EUR-a.
 
Istog dana, nakon cca dva sata carinski službenici  Područne jedinice Službe za mobilne jedinice Zagreb uočili su u obližnjoj ulici u blizini gradske tržnice osobu koja je prethodno zatečena sa 10,00 kg sitno rezanog duhana kako ulazi u garažni prostor i iz istog iznosi PVC vreće za koje je postojala sumnja da se u istima nalaze duhanski proizvodi. Carinski službenici su ponovno prišli navedenom hrvatskom državljaninu i utvrdili da je isti u garažnom prostoru skladištio duhanske proizvode koje je nezakonito nudio na prodaju i prodavao na prostoru gradske tržnice. Pregledom PVC vreća koje je navedeni dragovoljno izručio carinskim službenicima utvrđeno je da se u istima nalazilo  51,00 kilogram sitno rezanog duhana pripremljeno za prodaju na „crnom“ tržištu i 13.400,00 komada raznih vrsta cigareta, sve bez duhanskih markica MF RH. Protiv osumnjičenog će Područna jedinica Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Nedozvoljena trgovina iz čl. 264.st.01. KZ. Duhanski proizvodi su oduzeti, a nadležnom carinskom uredu će biti podnesen zahtjev za obračun i naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 7.701,15 EUR-a.

Pisane vijesti