Carinski i policijski službenici pronašli veću količinu nelegalnog duhana

  • Slika /11959/Slika 1 glavna.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Prilikom pretraga na više adresa na širem području Zagreba carinski službenici Sektora za mobilne jedinice i službenici MUP-a pronašli i oduzeli više od 2,5 tone duhana te opremu za obradu duhana.

Dana 24. siječnja 2023. carinski službenici Sektora za mobilne jedinice, Službe za mobilne jedinice Zagreb i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Službe organiziranog kriminaliteta, izvršili su pretrage stambenih i drugih objekata i prijevoznih sredstava na više adresa na širem području Zagreba, a kojima se koriste osobe za koje je utvrđeno da su se međusobno povezale kako bi nabavljali, kupovali, skladištili veće količine duhana u listu radi njegove daljnje obrade, rezanja, dodavanja aroma i preprodaje na ilegalnom tržištu.
 
Prilikom pretraga pronađeno je i od osumnjičenih oduzeto: ukupno 2.585,17 kilograma duhana za koju osumnjičeni ne posjeduju dokumentaciju o porijeklu i to: 928,67 kilograma duhana u listu u kartonskim kutijama i 1.656,50 kilograma sitno rezanog duhana pakiranog u crnim PVC vrećama; arome za duhan, rezalica za duhan i druga oprema za usitnjavanje, ovlaživanje duhana i vaganje.
 
Predmeti pronađeni pretragom su oduzeti. U postupku nadzora carinski službenici su kao sredstvo osiguranja naplate trošarinskog duga od osumnjičenih oduzeli vozila korištena za nezakonito postupanje s duhanskim proizvodima i to: jedno osobno vozilo marke VW Golf i jedno kombi vozilo marke Ford Transit Conect, hrvatskih registarskih oznaka.
 
Područna jedinica - Služba za mobilne jedinice Zagreb je protiv pet osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog kaznenog djela „Nedozvoljena trgovina“ iz čl. 264. stavak 1. Kaznenog zakona, a nadležnom carinskom uredu podnesen je zahtjev za naplatu trošarinskog duga u ukupnom iznosu od 295.097,15 EUR-a.
 

Pisane vijesti