Carinski centar za obuku primio prve grupe polaznika edukacije

  

        Ministarstvo financija, Carinska uprava svjesna svoje uloge u cjelokupnom procesu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji, u svoje važnije strateške ciljeve uvrstila je i kontinuirano obrazovanje i usavršavanje carinskih službenika koje će u narednom razdoblju obuhvaćati čitav spektar carinskih područja, uključujući i ona vezana uz pristupanje Europskoj uniji, radi postizanja što višeg nivoa stručnosti i kompetencije carinskih službenika.

        Vlada Republike Hrvatske donijela je dana 04.04.2005. godine, Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva financija (NNRH, broj 43/05) temeljem koje je ministar financija donio Pravilnik o unutarnjem redu Ministarstva financija od 26.04.2005. godine, temeljem kojeg je unutar Carinske uprave, Službe za organizaciju, pravne poslove, razvoj i obuku kadrova i opće poslove osnovan Odjel za obuku kadrova i stručno usavršavanje – Carinski centar za obuku. Carinski centar za obuku sa sjedištem u Zagrebu, smješten je na adresi Avenija Gojka Šuška 1.

        Carinski centar raspolaže sa 5 učionica koje su opremljene namještajem i suvremenom tehničkom opremom, didaktičkim pomagalima i kompjuterima, te jednim kabinetom koji služi kao prostor za predavače.U navedenom prostoru istovremeno se može smjestiti oko 150 polaznika edukacije.

        Na istovjetnoj adresi u tijeku je adaptacija smještajnih kapaciteta namijenjenih carinskim službenicima polaznicima seminara (za cca 114 polaznika), ukupne površine 2100 m2, i to 54 dvokrevetne sobe i 6 jednokrevetnih, 2 dnevna boravka i 4 ureda za službenike Carinskog centra za obuku.

        Važno je napomenuti da je u cjelokupnom projektu uspostave obrazovnog sustava Carinske uprave velika pomoć i podrška pružena od strane austrijskih stručnjaka koji su Carinskoj upravi RH bili twining partneri u okviru provedbe projekta CARDS 2001 „Integrirano Upravljanje Granicama – Carina“ (03/2003 – 04/2005). U okviru navedenog projekta postavljene su smjernice i strateški okvir za uspostavu i razvoj obrazovanja u Ministarstvu financija, Carinskoj upravi, te je izrađen godišnji Obrazovni plan koji je prihvaćen i vrlo visoko ocijenjen od strane Europske komisije.

        Pritom je bitno za naglasiti da je cjelokupnu opremu (informatičku, uredsku, namještaj i dr.) u vrijednosti od 450.000 €, potrebnu za početak rada Centra, donirala Europska komisija, putem provedenog međunarodnog javnog natječaja, a za koji je Carinska uprava pripremila natječajnu dokumentaciju i sudjelovala u odabiru ponuda, a financijska sredstva za uređenje prostora u Carinskom centru za obuku osiguralo je Ministarstvo financija, Carinska uprava.

        Isto tako, Ministarstvo financija, Carinska uprava osnovala je i Regionalne centre i to u Carinarnici Zagreb, Rijeka, Osijek, Split, Koprivnica i Dubrovnik, a koji su također opremljeni namještajem, suvremenom tehničkom opremom, didaktičkim pomagalima i kompjuterima.

        Danas se možemo pohvaliti da u carinski Centar za obuku dolaze prvi polaznici. Naime, od 06. studenog 2006. godine započinje obuka za 90 carinskih službenika koji su tijekom 2006. godine, primljeni u Ministarstvo financija, Carinsku upravu, a koja će se održavati tijekom idućih 6 tjedana, odnosno do 15. prosinca 2006. godine.

        Obuku će provoditi stručnjaci Carinske uprave, specijalisti za pojedina područja koji su stekli metodička znanja i vještine.

        Cilj obuke je temeljito upoznavanje polaznika sa carinskim sustavom i carinskim procedurama, mjerama za suzbijanje krijumčarenja i prijevara te suzbijanje korupcije, carinskom tarifom, odredbama o porezu na dodanu vrijednost, posebnim porezima, zaštite prava intelektualnog vlasništva, kao i trgovinskim i deviznim sustavom.



Pisane vijesti