Carinska uprava zaplijenila više od 23 tone duhana

Redovnim mjerama nadzora otkriveno nezakonito pojedovanje više od 23 tone duhana namjenjeno nezakonitoj distribuciji i preprodaji na "crnoj tržištu" u Republici Hrvatskoj.

Obavljajući redovne mjere nadzora, ovlašteni carinski službenici Službe za mobilne jedinice Središnjeg ureda Carinske uprave, u dvije odvojene akcije 14. i 16. listopada 2015. godine otkrili su nezakoniti unos u Republiku Hrvatsku i nezakonito posjedovanje više od 23 tone duhana,  a radi daljnje nezakonite distribucije i preprodaje na „crnom tržištu“.

Naime, dana 14. listopada 2015. godine Odjel za mobilne jedinice Zagreb u suradnji sa Ravnateljstvom policije, na prostoru (u krugu) Veletržnice u Zagrebu zatekao je vozilo srpskih registarskih oznaka kojim je upravljao vozač državljanin Republike Srbije,  a iz kojega se vrši pretovar robe u manje kombi vozilo hrvatskih registarskih oznaka. I takva radnja ne bi bila ništa neuobičajeno, da se provjeravajući informacije o vozilu i vrsti robe, nije utvrdilo kako se radi o pretovaru duhana, i to duhana koji je sukladno propisanoj carinskoj proceduri uvezen iz Republike Srbije u Republiku Sloveniju gdje je uredno ocarinjen i pušten u slobodan promet, te prevezen u Republiku Hrvatsku umjesto da je otpremljen u trošarinsko skladište u Republici Sloveniji.

Predmetno teretno vozilo sa robom-duhanom nezakonito  unesenom u Republiku Hrvatsku, u krugu Veletržnice Zagreb, smješteno je sa namjerom da bi se predmetna roba pretvarala u manja vozila i nezakonito distribuirala i prevozila radi daljnje preprodaje na „crnom tržištu“  u Republici Hrvatskoj.

Zbog sumnje u nezakonito postupanje sa trošarinskim proizvodima, carinski i policijski službenici su primjenom svojih ovlasti obavili daljnje mjere i radnje radi prikupljanja činjenica i dokaza o nezakonitim radnjama te su pregledom i pretragom vozila i određenih prostora u podrumu Tržnice Zagreb, na navedenoj adresi, pronašli veću količinu sušenog duhana.

Zbog osnovane sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 102a. , Zakona o trošarinama (NN  22/13, 32/13, 81/13 i 100/15), do okončanja postupka, privremeno je oduzeto ukupno 20.026,00 kg duhana u listu, i to:  9.747,00 kg duhana i listu koji je nezakonito unesen u Republiku Hrvatski  i 10.279,00 kg duhana u listu koji se nalazio u navedenom skladišnom prostoru u Zagrebu.

Isto tako zbog opisanog prekršajnog djela biti će uručeni prekršajni nalozi i izrečena prekršaja na kazna koja sukladno odredbama Zakona o trošarinama može biti u rasponu od 3.000 kuna do 2.000.000 kuna, a također kao mjera osiguranja naplate trošarine na oduzeti duhan,  privremeno su oduzeta i vozila koja su uporabljena za nezakonito postupanje sa duhanskim proizvodima.

Iznos trošarinskih davanja za ovoliku količinu duhana a koji će počinitelji biti dužni platiti obračunat je u iznosu od 11.014.300,00 kuna.

Za napomenuti je da je ova količina duhana završila na nezakonitom tržištu, od iste bi se moglo proizvesti više od 20.026.304 komada cigareta, a čijom prodajom na „crnom tržištu“ bi bila počinjena šteta za državni proračun više od 21.000.000 kuna.  

Isto tako, dana 16. listopada 2015. godine od strane Odjela za mobilne jedinice Varaždin otkriveno je počinjenje prekršaja iz Zakona o trošarinama te je u vozilu hrvatskih registarskih oznaka otkriveno  3.616 kilograma duhanske sirovine - duhan u listu sušeni, a koji je  nezakonito posjedovan i prevožen. Roba - duhan u listu u vrijednosti od 145.000,00 kn te prijevozno sredstvo, privremeno su oduzeti. Za ovu količinu duhana utajena su trošarinska davanja u iznosu od  1.808.000,00 kuna.

Nastavno na gore dva navedena slučaja velike zapljene duhana, bitno je naglasiti da je pojavnost ovog oblika „sive ekonomije“ prepoznata od strane Carinske uprave koja je samostalno ili u suradnji sa drugim tijelima državne uprave od 2013. do danas zabilježila značajne rezultate u otkrivanju i suzbijanju nezakonite trgovine duhanom.

Provodeći redovne mjere nadzora, ponajviše neposrednim aktivnostima na tržnicama i mjestima prigodnih prodaja (sajmovi) u unutrašnjosti Republike Hrvatske kao i nadzorom kretanja robnog i putničkog prometa preko granice, u 2013. godini zaplijenjeno je ukupno 10 tona duhana (u listu i rezanog duhana). Ti podaci nedvojbeno su ukazivali na pojavni oblik i trendove rasta  nelegalne prodaje duhana, kao i na  činjenicu da se tržište duhanskim prerađevinama u jednom dijelu orijentiralo na nedozvoljenu trgovinu duhanom.

Dodatno analizirajući  parametre pojavnosti, mjesta zapljena, pravaca nabavljanja ove vrste robe, u 2014. godini Carinska uprava provela je usmjerene i pojačane mjere nadzora nad kretanjem ove vrste roba kako preko graničnih prijelaza tako i u unutrašnjosti Republike Hrvatske te je rezultat zapljene duhana u 2014 godini bio ukupno 26.3 tone, što je dvostruko veća zapljena duhana  nego u 2013. godini.

Govoreći o ovim količinama zaplijenjenog duhana, možemo procijeniti da je samo u 2014. godini za količinu od  26.3 t duhana utajeno trošarinskih davanja u iznosu od oko 15 milijuna kuna, a od te zaplijenjene količine moglo bi se proizvesti oko 26.300.000 komada cigareta čija bi vrijednost na tržištu mogla biti oko 27.000.000 milijuna KN.

Nastavno na ove podatke nije teško za pretpostaviti da su glavni motivi za nelegalnu prodaju duhana, ne samo utaja trošarinskih davanja već i velika razlika između legalne otkupne cijene i cijena koje se za duhan postižu na ilegalnom tržištu.

Slijedom analize podatka kojim raspolaže Carinska uprava oko 67 % zaplijenjenog duhana i duhanskih proizvoda oduzeto je u unutrašnjosti Republike Hrvatske.

Isto tako na unutarnjem tržištu jedan dio duhana potječe iz drugih zemalja EU, a s obzirom na to da je ulaskom RH u EU se promet roba između zemalja članica EU odvija bez carinskih kontrola.

Nadzirući cjelokupno carinsko područje Republike Hrvatske nadzorne aktivnosti Carinske uprave usmjerene na nezakoniti promet i trgovinu duhanom, nastavljene su i u 2015. godini  pa je ove godine (I-X) ove godine  zaplijenjeno više od 37 tona duhana  (bilo u listu bilo rezanog) što je što znatno premašuje prošlogodišnju količinu zaplijenjenog duhana.

Govoreći o ovim količinama zaplijenjenog duhana u 2015. godini, a da je isti završio na „crnom tržištu“ u Državni proračun bilo bi utajeno oko 20.320.000 kuna davanja - trošarina.

Od ove količine moglo bi se proizvesti  37.000.000 cigareta, njihovom prodajom na ilegalnom tržištu nastala bi šteta za državni proračun više od 38.000.000 kuna.

Navedeni pokazatelji i količina zaplijenjenog duhana ukazuje da smo na vrijeme prepoznali trend ovih nelegalnih radnji stoga sve aktivnosti koje provodimo zajedno sa ostalim ministarstvima i u području nadzora i  u području definiranja nove legislative koja se odnosi na duhan, nastavit će se i nadalje.

 

 

                                                                       Ministarstvo financija Carinska uprava

                                                                                  www.carina.hr



Pisane vijesti | Nadzor | Nadzor