Carinska uprava svečano otvorila dva nova phare 2005 twinning projekta – „taric – upravljanje prilagodbama“ i „emcs razvoj – potpora upravljanju“

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/SL270377_thumb.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo financija, Carinska uprava svečano je otvorila dva nova Twinning projekta, TARIC – Upravljanje prilagodbama i EMCS Razvoj – Potpora upravljanju kojom prilikom su 13. veljače 2008. godine, u hotelu International u Zagrebu, održane prezentacije hrvatskih i austrijskih Twinning partnera.

 

Cilj ova dva projekta je pružanje potpore Republici Hrvatskoj u procesu ispunjavanja pretpristupnih zahtjeva Europske unije iz Poglavlja 29. Carinska unija i dijela poglavlja 16. Porezi.

 

Vesna Kadić, zamjenica ravnatelja Carinske uprave pozdravila je nazočne te istaknula kako u sklopu priprema Republike Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji, Carinska uprava sve više intenzivira svoje aktivnosti u cilju ispunjenja brojnih obveza. Ujedno je naglasila, kako Carinska uprava ostvaruje značajnu podršku kroz provedbu CARDS i PHARE projekata, kao instrumenata tehničko-financijske pomoći Europske unije. Svrha ovih projekata upravo je pružanje podrške Carinskoj upravi u izgradnji hrvatskih carinskih informacijskih sustava, neophodnih za uspostavu interkonektivnosti sa brojnim informacijskim sustavima EU, kako bi se odmah po pristupu u punopravno članstvo omogućila razmjena informacija sa Europskom komisijom i zemljama članicama.

 

Projekt „TARIC prilagodba i potpora upravljanju“ nastavak je CARDS projekta „Modernizacija Carinske uprave u cilju pripreme za primjenu Sustava upravljanja zajedničkom tarifom – ITMS“. Zajednička carinska tarifa Europske unije predstavlja jedan od temelja pravne stečevine o čijoj ispravnoj primjeni ovisi punjenje proračuna Zajednice. Stoga se u Carinskoj upravi već treću godinu provode projekti kako bi se izvršile pripreme za njenu primjenu. Cilj ovog Twinning projekta potpora je Carinskoj upravi u upravljanju razvojem informatičke verzije carinske tarife, tzv. Integrirane tarife Zajednice –TARIC , kao i priprema i prijenos nacionalne tarife i drugih nacionalnih mjera u novo, TARIC-kompatibilno okružje.

 

Projekt „EMCS Razvoj i potpora upravljanju“ također je nastavak CARDS projekta „Potpora Carinskoj upravi u području posebnih poreza“, a Carinskoj upravi pruža potporu u upravljanju razvojem Kontrolnog sustava nad kretanjem trošarinske robe (EMCS). Kontrolni sustav omogućava brže kretanje trošarinske robe između ovlaštenih gospodarskih subjekata bez popunjavanja pisanih dokumenata koji prate kretanje trošarinske robe i omogućava bolju kontrolu nadležnih tijela u naplati trošarina.

 

Zdravko Marić, državni tajnik Ministarstva financija Republike Hrvatske, ukazujući na važnost ova dva projekta, istaknuo je da za hrvatsko gospodarstvo primjena zajedničkih carinskih tarifnih propisa znači značajno veće izvore domaće nabave, kao i zaštitu domaće proizvodnje od uvoza jeftine i nekvalitetne robe iz trećih zemalja, naglasivši pritom značaj prihoda od trošarina za punjenje državnog proračuna. Razvoj kontrolnog sustava nad kretanjem trošarinske robe doprinijeti će učinkovitosti rada carinske službe, ali će također i značajno ubrzati protok roba, naglasio je Marić.

 

Oba projekta provest će se u suradnji sa Carinskom upravom Republike Austrije, kao twinning partnerom. Vrijednost projekata je dva milijuna eura, a rok za realizaciju oba projekta je svibanj 2009. godine.



Pisane vijesti