Carinska uprava prekinula jedan od krakova eu lanca prijevara s mješavinom dizelskog goriva - bazno ulje (lubrikanti)

  • Slika /arhiva/Slike/Novosti/CarinaNovosti_2081_201503231548104460.jpg
  • Slika
  • Slika

Dana 17. ožujka 2015. godine službenici Carinske uprave, Službe za mobilne jedinice, Odjel za mobilne jedinice Rijeka, na širem području Istre, otkrili su i spriječili pokušaj krijumčarenja mješavine dizelskog goriva deklariranog kao bazno ulje odnosno lubrikant, a koje je bilo namijenjeno crnom tržištu radi korištenja kao pogonsko gorivo.
Gorivo je otkriveno u okviru provedbe mjera nadzora i provjera na širem pograničnom području između Republike Hrvatske i Slovenije i rezultat je ciljane akcije Carinske uprave koja kontinuirano i sustavno prati aktivnosti vezane uz sumnjive pošiljke lubrikanata i u njih uključene kriminalne skupine.

Provodeći mjere nadzora i provjera, carinski službenici zaustavili su cisternu kojom je upravljao slovenski državljanin, a koja se kretala iz pravca Republike Hrvatske prema Republici Sloveniji te je pregledom vozila i dokumentacije utvrđeno da se u cisterni prevozila roba deklarirana pod trgovačkim nazivom „Bazno ulje SN 90“ slovenskog pošiljatelja za hrvatskog primatelja – tvrtku sa sjedištem u Rijeci. Carinskom pretragom prijevoznog sredstva utvrđeno je da je cisterna prazna i da je u mjestu Kaldanija izvršen pretovar robe na skrovitom parkirališnom mjestu izravnim pretakanjem u drugu cisternu također slovenskih registarskih oznaka.
Također istoga dana na prometnici Buzet-Lupoglav, carinski službenici su zaustavili i drugu cisternu kojom je upravljao makedonski državljanin s boravištem u Sloveniji te je također obavljen pregled i pretraga prijevoznog sredstva i robe. Utvrđeno je da se u cisterni nalazi 24560 kg „Baznog ulja SN 90“ te da je za robu ispostavljena dokumentacija (međunarodni tovarni list CMR) za isporuku na relaciji Republika Hrvatska (Kaldanija) – Grčka. Osnovano se sumnja da je hrvatska tvrtka koja je u prijevoznim dokumentima navedena kao primatelj ostvarivala ulogu prikrivanja stvarnog kretanja, destinacije i krajnje namjene pošiljke.
Obje cisterne slovenskih registarskih oznaka koje su predmet postupka privremeno su oduzete, podnesena je prekršajna prijava protiv prekršitelja temeljem odredbi Zakona o trošarinama te slijedi naplata prekršajne kazne i trošarine u iznosu od cca 100.000 kuna, a roba, 24560 kg, deklarirana kao „Bazno ulje SN 90“, biti će prodana, sukladno ovlastima i mogućnostima posebnih propisa iz nadležnosti Carinske uprave.

Lažno deklariranje robe, kao kriminalna radnja, dio je velikog EU lanca prijevara s lubrikantima s ciljem izbjegavanja plaćanja davanja što ima za posljedicu velike gubitke za države članice EU i to po osnovi nenaplaćene trošarine i PDV-a.

Države članice EU suočene su s pojavom novih oblika poreznih prijevara u smislu utaje trošarine i PDV-a, koje uključuju i nezakonitu trgovinu lubrikantima, a posebno pogađa upravo zemlje istočne Europe. Zlouporaba lubrikanata u prometu među državama članicama EU odnosi se na oporezivo korištenje tih proizvoda (umiješanih s dizelskim gorivom ili čistih) kada se koriste kao pogonsko gorivo ili gorivo za grijanje uz izbjegavanje plaćanja davanja.

U pozadini problema crnog tržišta lubrikantima je činjenica da je uspostavom jedinstvenog tržišta napušten sustav kontrole na granicama te su tako ukinute i carinske procedure u poslovanju i prometu lubrikantima između država članica što je povećalo rizik zlouporaba, a isti je dodatno potenciran činjenicom da na razini Europske unije na takve energente ne primjenjuju posebne mjere nadzora pa se pošiljke kreću između država članica EU samo uz uobičajene komercijalne isprave (najčešće uz CMR ili otpremnicu bez najava pošiljki).

Europska komisija još uvijek nije donijela odluku da se propišu posebne mjere nadzora nad isporukama lubrikanata unutar EU obzirom da među državama članicama još uvijek nije postignut konsenzus o navedenom pitanju.

Način djelovanja kriminalnih skupina ukazuje na neke ustaljene obrasce postupanja. Dakle kriminalne skupine osnivaju tvrtke u drugim državama članicama (tvrtke čiji su vlasnici stranci i koje na obavljaju legalnu poslovnu djelatnost – tvrtke su poznate pod nazivom „letter-box companies“) te preko takvih tvrtki provode fiktivne kupoprodajne poslove. Roba se gotovo isključivo nabavlja u Poljskoj, a zatim se otprema u skladišta diljem Europe te distribuira na crnom tržištu zemalja Istočne i Srednje Europe (u 2014. godini Slovenija se pojavljuje kao novi distributivni centar odakle roba najvjerojatnije završava na talijanskom crnom tržištu). Tako osnovane tvrtke koriste se za ispostavljanje fiktivne financijske i druge dokumentacije kojom se prikriva stvarno mjesto isporuke i stvarni vlasnik robe. Najčešće pošiljka realno nikad ne bude isporučena na mjesto isporuke navedeno u transportnim dokumentima, odredište se često mijenja tijekom prijevoza, a pošiljka završi na crnom tržištu neke od država članica.

Prema neslužbenim procjenama u razdoblju između lipnja 2011. i srpnja 2013. godine na europsko crno tržište je iz poljskih skladišta stavljeno u promet cca 503 mil. litara baznog ulja (lubrikanata) čime je oštećen proračun država članica za cca 400 mil. eura, od čega 270 mil. eura po osnovi trošarine i 122 mil. po osnovi PDV-a.

Nakon pristupanja RH u EU, Republika Hrvatska je postala potencijalno interesantna kriminalnim skupinama involviranim u prijevarne radnje s lubrikantima. Obzirom na proširenost zlouporabe i njezine negativne učinke na proračun država članica, Carinska uprava temeljito se posvetila analizi pojavnosti zlouporabe lubrikanata, modusa operandi i nadzoru novoosnovanih tvrtki („letter-box companies“) te intenzivirala razmjenu informacija s drugim državama članicama i aktivno se uključila u rad specijaliziranih radnih grupa za konkretnu problematiku. S navedenom problematikom Carinska uprava upoznala je i  uspostavila je suradnju s ostalim tijelima državne uprave (Porezna uprava, Financijski inspektorat, Ured za sprječavanje pranja novca, MUP), a sve u cilju učinkovitog suzbijanja organiziranih prijevara. Provedbom kontinuiranog nadzora, međuagencijskom i međunarodnom suradnjom Carinska uprava je uspjela suzbiti pokušaj širenja ove međunarodne organizirane kriminalne aktivnosti na svoje područje. Upravo zbog takvog aktiviteta od trenutka ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju spriječena je ekspanzija crnog tržišta naftnih derivata te posljedično milijunske štete za državni proračun kao što je to slučaj u nekim drugim državama članicama Europske unije.

Ova vrsta kriminalne aktivnosti posebno je zanimljiva za organizirane kriminalne skupine s obzirom da se radi o proizvodima koji ne podliježu naplati trošarine sukladno EU propisima, ali su po svojim kemijskim i fizičkim svojstvima skoro u potpunosti istovjetani s plinskim uljima, odnosno pogonskim dizelskim gorivom. Osim toga, dizelsko gorivo i lubrikante, kao i različite mješavine dizelskog goriva i lubrikanta teško je razlikovati (boja, gustoća, sadržaj sumpora, viskozitet su gotovo isti). Jednako tako, ove kriminalne aktivnosti visoko su isplative dok su rizici i kazne očito nedostatne, pa je u cijelosti gledano ovo jedan od značajnijih kriminogenih aktivnosti kojoj osobito pogoduje slobodno kretanje roba i ljudi na jedinstvenom EU tržištu. 



Pisane vijesti