Carinska uprava otkrila slučaj povrede intelektualnog vlasništava za preko 300 brendova

  • Slika /slike/Vijesti/2015g/3516/glavna slika.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na području mjesne nadležnosti Područnog carinskog ureda Split proveden je nadzor 9 skladišnih prostora u kojima je prema procjeni ukupno pronađeno više od 15 tona krivotvorene robe čija procijenjena vrijednost iznosi više od 10.000.000,00 kuna

U velikoj akciji koja je trajala skoro pet mjeseci carinski službenici Područnog carinskog ureda Split u suradnji sa službenicima Odjela za mobilne jedinice Split,  a na temelju procjene analize rizika za robu koja se uvozi i izvozi iz carinskog područja Europske unije provela je nadzor u 9 skladišnih prostora na području nadležnosti  PCU Split u kojemu se  nalazila roba 3 povezana trgovačka društva u kojima je, prema procjeni ukupno pronađeno više od 15 tona krivotvorene robe kojom se povrjeđuje više od 300 brendova i čija procijenjena vrijednost iznosi više od 10.000.000,00 kuna.
 
Najzastupljeniji brendovi su: ADIDAS, ANGRY BIRDS, ARMANI, BEN 10, BEYBLADE, BILLABONG, BOSS, CARS, CHANEL, CROCS, DIOR, DISNEY, DOLCE GABANA, GUCCI, FROZEN, GANGNAM STYLE, HELLO KITTY, JUSTINE BIEBER, LACOSTE, L. VUITTON, ONE DIRECTION, MICHAEL KORS, MONSTER ENERGY, MONSTER HIGH, MONSUNO, NIKE, OBEY, PLAYBOY, SPUŽVA BOB, ŠTRUMFOVI, YSL, WINX, te razni nogometni klubovi i nogometne organizacije (HAJDUK, REAL MADRID, MILAN, ARSENAL, HNS... i razne marke automobila (CITROEN, MAZDA, KIA, PEUGEOT, BMW...)
 
Trenutno su u tijeku opsežne aktivnosti stupanja u kontakt sa svim nositeljima prava kako bi se proveo postupak utvrđivanja povrede intelektualnog vlasništva te utvrdilo da se radi o krivotvorenoj robi. Po prikupljanju svih dokaza, bit će pokrenuti kazneni postupci protiv navedenih društava i odgovornih osoba.
 
Za napomenuti je da je u 2014. vrijednost uništenih krivotvorenih proizvoda koje je zadržala Carinska uprave u provedbi postupaka carinskih mjera za zaštitu prava intelektualnog vlasništva, bila veća od 7.5 milijuna eura.
U prvoj polovici 2015. godine u nadležnosti Carinske uprave pokrenuto je 96 postupaka kod primjene carinskih mjera pri uvozu za 122 komada proizvoda, dok je na domaćem tržištu sa osnove provedbe nadzora otkriveno 45 prekršaja a u 2 slučaja podnesena je i  kaznena prijava za ukupno 4.510 komada proizvoda.
 

Pisane vijesti