Bilateralni sastanak ravnatelja carinskih službi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke

Dana 22. rujna 2015. godine održan je bilateralni sastanak ravnatelja carinskih službi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, mr. sc. Zlatka Grabara i gospodina Juliana Würtebergera, s delegacijama u cilju unaprjeđenja već postojeće vrlo uspješne suradnje

U Zagrebu je, u Carinskoj upravi Republike Hrvatske, dana 22. rujna 2015. godine održan Bilateralni sastanak ravnatelja carinskih službi Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke, mr. sc. Zlatka Grabara i gospodina Juliana Würtebergera, s delegacijama. Na sastanku su raspravljane teme od zajedničkog interesa u cilju jačanja daljnje suradnje.    

U svom uvodnom obraćanju, gospodin Zlatko Grabar, pomoćnik ministra financija i ravnatelj Carinske uprave, predstavio je ustrojstvo, ovlasti i poslove Carinske uprave Republike Hrvatske, dok je gospodin Julian Würteberger upoznao sudionike sastanka s reorganizacijom carinske službe Savezne Republike Njemačke, koja je već u tijeku.

Poseban naglasak stavljen je na unaprjeđenje već postojeće vrlo uspješne suradnje, posebice kada je posrijedi nadzor izvoza robe dvojne i vojne namjene, i to kroz zajedničko sudjelovanje u EU Outreach programu u području kontrole izvoza, kako robe s dvojnom namjenom, tako i konvencionalnog oružja, u cilju pružanja podrške i pomoći zemljama jugoistočne Europe.

Na sastanku su razmijenjena i mišljenja u pogledu reforme EU Carinske unije, kao i primjene Carinskog zakonika Unije, te uz to vezanom razvoju i nadogradnji novih carinskih IT sustava. Zaključeno je da predstojeće vrijeme donosi velike izazove carinskim službama država članica EU, čijem će rješavanju svakako doprinijeti učinkovita i uspješna zajednička suradnja.



Pisane vijesti | Obavijesti | Međunarodni odnosi